Børns overvægt skal bremses i fællesskaber

Kommuner vil have børnehaver og skoler til at tage ansvar for børns sundhed. Børnelæge er skeptisk, for overvægt handler om meget andet end motion og kost.

Mange flere skal tage ansvar for børns sundhed. Tre kommuner danner fortrop i projekt, der skal forsøge at få børn i ressourcesvage familier til at leve sundere. Her er det børn, der leger i Fælledparken i København. (Arkivfoto) Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Glipper morgenmaden derhjemme, kan det være godt at begynde skoledagen med en bolle eller en yoghurt, som det lokale supermarked har doneret.

Og dyrker hverken mor eller far idræt, så kan det være børnehaven, der med et besøg i den lokale fodboldklub baner vejen for familiens første sportsmand.

Tre kommuner, Aalborg, Frederikssund og Albertslund, vil gøre op med, at det alene er forældrenes ansvar, at børn vokser op med sunde vaner og ikke bliver overvægtige.

- Vi ved, at den bedste måde at komme overvægt til livs er ved at forebygge, at den overhovedet opstår. I projektet flytter vi fokus fra det enkelte barn med overvægt, til at lokalsamfundet tager et fælles ansvar for alle børns sundhed, siger borgmester i Aalborg Thomas Kastrup-Larsen (S).

Inspireret af erfaringer fra blandt andet socialt belastede boligområder i Amsterdam og London skal "Børneliv i sund balance" forsøge at skabe mere lighed i børns sundhed.

For trods gratis sundhedspleje og krav om bevægelse i skolen så rammer social ulighed også de yngste i samfundet. Børn, der vokser op i ressourcesvage familier, er langt oftere overvægtige end børn i veluddannede familier.

Ifølge leder af projektet Tine Curtis, Center for Forebyggelse i praksis i Kommunernes Landsforening, er målet at skabe sunde rammer for alle børn.

Men forventningen er, at projektet især vil komme de børn til gavn, som har mest brug for det.

- Det er klart, at forældrene har et stort ansvar, men der er så mange andre voksne omkring børnene. De er mange timer i skole og institution, og kan vi få alle aktører med, så viser erfaringen, at det er meget mere effektivt.

- I stedet for at sige "Nu skal du tage dig sammen og gå i gang med at motionere", så ændrer vi rammerne ved at skabe fællesskaber omkring børnene og deres forældre, siger Tine Curtis.

I Albertslund håber børne- og skoleudvalgsformand Marianne Burchall (S), at projektet kan medvirke til, at kommunen på et tidligere tidspunkt får kontakt med familierne. Helst allerede i graviditeten.

Hun peger på, at alle kommunens skoler skal involveres, og at det handler om mange flere end børn i udsatte familier.

- Vi oplever generelt, at flere børn har det svært. Det er ikke kun de socialt udsatte, der rammes.

Overlæge Jens-Christian Holm, der er ekspert i overvægt hos børn og unge, er enig i, at det kan støtte barnet at inddrage institutioner og skoler.

Men det er vigtigt at holde fast i, at forældrene er en del af løsningen, uden at de må føle, at de bliver stillet til ansvar.

For overvægt er meget komplekst og bekæmpes ikke alene ved at spise sundere, være fysisk aktiv og drikke færre sodavand.

- Tager man ikke overvægt alvorligt, så risikerer man at løbe panden mod en mur. Det har mange andre lignende projekter gjort, siger Jens-Christian Holm.

"Børneliv i sund balance" støttes af Nordea-fonden og skal vare i fem år. Herefter har kommunerne forpligtet sig til for egne penge at fortsætte projektets målsætninger i fem år.

Samtidig skal de inspirere andre kommuner til at følge efter.

/ritzau/