Bramsen i færøsk charmeoffensiv om ny radar

Der skal etableres et radaranlæg på Færøerne, mener et flertal i Folketinget. Nu skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) overbevise færingerne om, at det er en god idé. (Arkivfoto)
Der skal etableres et radaranlæg på Færøerne, mener et flertal i Folketinget. Nu skal forsvarsminister Trine Bramsen (S) overbevise færingerne om, at det er en god idé. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Luftrummet over Færøerne er blevet et særdeles interessant anliggende for stormagter, og et flertal i det danske folketing har vedtaget at opsætte en radarstation på øerne for at øge overvågningen.

Onsdag og torsdag er forsvarsminister Trine Bramsen (S) afsted for at diskutere muligheden for at etablere en luftvarslingsradar med blandt andre den færøske udenrigsansvarlige, Jenis av Rana.

Det er en betingelse for anlæggelse af radarstationen, at Færøerne giver tilladelse til det.

Men flere færøske politikere fra Lagtinget, det færøske parlament, har stillet sig på bagbenene og blandt andet kritiseret, at beslutningen er blevet taget hen over hovedet på dem.

På Forsvarsakademiet er Peter Viggo Jakobsen lektor og beskæftiger sig blandt andet med dansk og nordisk sikkerhedspolitik.

Han siger, at Færøerne i sidste ende nok skal give grønt lys til et radaranlæg. Dertil er de geopolitiske og sikkerhedsmæssige interesser for store for Færøerne, mener han.

Men der vil også være modstandere.

- Der vil være nogle politikere med drømme om selvstændighed, der vil bruge det her som endnu et eksempel på, at nu kommer de grimme kolonimagter igen.

- Færingerne vil ud og markere, at de vil høres i udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål. De vil sidde med ved bordet. I sidste ende er det dog ret tunge og store interesser, der er på spil.

Et flertal i Folketinget bakker op om planen om at etablere et radaranlæg. Men partierne er også enige om, at Færøerne skal tages med på råd.

Radaranlægget på Færøerne er en del af den Arktis-pakke, partier i Folketinget blev enige om i februar.

Det er den næststørste post i pakken. Det ventes at koste 390 millioner kroner.

Der har tidligere været et radaranlæg i funktion på Færøerne. Men det blev nedlagt i 2007. Nu er interessen der igen, og det skyldes blandt andet et ønske om at overvåge mulige russiske fly.

Selv om der formentlig gives tilladelse til en radarstation fra færøsk hold, er det ikke sikkert, det bliver omkostningsfrit, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Men de kan jo godt prøve at se, om de kan rive nogle indrømmelser ud af Danmark eller USA. Set i det lys giver det god mening at lave noget larm, siger han.

Forsvarsministeren selv er dog fortrøstningsfuld. For hende at se handler det lige så meget om Færøernes egen sikkerhed.

- Det mere væsentlige bliver drøftelserne om de sikkerhedsudfordringer, der lige nu ændrer sig i og omkring Færøerne og i høj grad omstændighederne omkring placeringen af radaren, siger hun.

Hun tror ikke, der vil blive tale om at give noget til gengæld for at få lov at opsætte radaranlægget.

Besøget kommer i kølvandet på, at russiske kampfly har fløjet over Bornholm af to omgange. Det har fået udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at indkalde Ruslands ambassadør til et møde om krænkelserne af luftrummet.

Også den episode fremhæver Trine Bramsen.

- Vi kan ikke tillade os at læne os tilbage og sige, at fred, tryghed og sikkerhed kommer af sig selv. Vi ser massevis af tendenser, der går i den modsatte retning, siger Trine Bramsen.

/ritzau/