Politisk flertal reagerer på drabssag: Grov kriminalitet skal koste støtte til hjemrejse

Bredt politisk flertal vil ændre repatrieringsloven, så hjemvendte udlændinge, der begår grov kriminalitet efter at have forladt Danmark, ikke kan få økonomisk støtte af den danske stat. Det Konservative Folkeparti ønsker en større lovændring

Den 6. marts 2020 afholdt borgerne i Langeskov et falkeoptog til minde for Huda Ali Ahmad og hendes søn Azad. Huda blev dræbt af sin mand, der om godt ni måneder får udbetalt 100.000 kr i støtte for at være vendt hjem til Syrien.
Den 6. marts 2020 afholdt borgerne i Langeskov et falkeoptog til minde for Huda Ali Ahmad og hendes søn Azad. Huda blev dræbt af sin mand, der om godt ni måneder får udbetalt 100.000 kr i støtte for at være vendt hjem til Syrien. Foto: Foto: Henrik Madsen

Absurd. Utilgiveligt. Afsindigt. Uhyrligt. Sådan lyder reaktionerne fra flere af Folketingets partier, der nu vil forsøge at forhindre, at den hjemvendte syriske flygtning Hussein Abbas får knap 110.000 kroner fra den danske stat, efter at han har tilstået at have dræbt sin søn og kone.

Udmeldingerne kommer på baggrund af Kristeligt Dagblads oprulning af drabet på den herboende syriske kvinde Huda Ali Ahmad og hendes otteårige søn.

Huda Ali Ahmads mand, Hussein Abbas, vendte i februar tilbage til Syrien og fik en hjemrejsebonus – såkaldt repatrieringsstøtte – på over 100.000 kroner fra den danske stat. Til næste år, når han har befundet sig 12 måneder i Syrien, får han de næste knap 110.000 kroner i repatrieringsstøtte.

Det Konservative Folkepartis udlændingeordfører, Marcus Knuth, kalder det ”helt på Månen”, at den drabssigtede mand står til at få pengene.

”Ordningen var aldrig tænkt sådan, at en morder skulle kunne få flere hundredtusinder af kroner. Det er jo en helt skæv brug af danske skattekroner,” siger han.

Den holdning deler Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede:

”Det er en absurd situation, og det er tydeligt, at repatrieringsloven skal laves om hurtigst muligt,” siger han.

Loven er en støtteordning, hvor den danske stat giver penge til udlændinge, der vil flytte permanent tilbage til deres hjemland. Som modbetaling skal udlændingen opgive retten til at være i Danmark. Det er altså denne lov, som der nu tegner sig et bredt flertal for at ændre.

I februar rejste Huda Ali Ahmad og hendes tre børn sammen med Hussein Abbas tilbage til Syrien under påskud af sygdom i familien. Huda Ali Ahmad havde ikke søgt om repatrieringsstøtte og planlagde at vende tilbage til Danmark, men ni dage efter afrejsen blev hun og hendes otteårige søn Azad dræbt i en skov nær Kobane. Udlændinge- og Integrationsministeriet har i et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad oplyst, at den nuværende lovgivning ikke giver mulighed for at bremse udbetalingen, hvis Hussein Abbas bliver dømt for mordene.

Det faktum kaldte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i lørdags for ”helt, helt uholdbart”. Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, har desuden kaldt ministeren i samråd og kræver, at hjemrejseordningen bliver gransket. Ordføreren kalder det for ”utilgiveligt”, at en mand, der har tilstået drab, står til at få økonomisk støtte af Danmark.

Også blandt regeringens støttepartier er der opbakning til en lovændring. Radikale Venstres udlændingeordfører, Andreas Steenberg, kalder det ”uhyrligt”, hvis Hussein Abbas får udbetalt pengene, han fik lovet ved udrejse. SF’s indfødsretsordfører, Halime Oguz, kalder det ”fuldstændig uacceptabelt”.

”Jeg kan slet ikke rumme, at en mand, der har slået sin kone og sin søn ihjel, skal modtage penge fra den danske stat. Vi kan ikke forsvare det over for Huda eller de danske skatteborgere,” siger hun.

Som loven er i dag, er det eneste, der kan forhindre udbetalingen, hvis Hussein Abbas gør brug af sin et år lange fortrydelsesret og vender tilbage til Danmark. Det får De Konservative til at kræve en større ændring af repatrieringsloven.

”Der skal kigges bredere på fortrydelsesretten,” siger udlændingeordfører Marcus Knuth.

”En ting er den helt afsindige situation, vi står i nu, hvor en morder står til at få mange penge af det danske samfund. Noget andet er, hvis han fortryder sin repatriering og får held til at komme tilbage til Danmark. Det vil jo kun gøre sagen endnu mere absurd, og den mulighed skal vi forhindre.”

Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, kalder sagen om Huda Ali Ahmad og hendes drabssigtede mand ”tragisk og forfærdelig”.

”Repatrieringsloven fungerer dog overordnet set godt, og jeg mener ikke, at vi skal lave store ændringer på baggrund af enkeltsager, hvilket det her – heldigvis – er,” siger Rosa Lund.