Prøv avisen

Briter: Danske fiskere er skyld i fugledød

Søpapegøje - eller lunde - med tobis i næbbet. Tobis er hovedføde for fuglens unger. Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix

Nordsøens bestand af søpapegøjer styrtdykker, fordi Danmark overfisker bestanden af tobis, hævder britiske ornitologer. Fordrejet vrøvl, mener danske fiskere.

Søpapegøjen med det karakteristiske næb går voldsomt tilbage i antal rundt om Nordsøen. Skylden ligger hos danske fiskere, der fanger store mængder af industrifisken tobis i britisk farvand.

Sådan lyder anklagen fra ornitologer i Royal Society for the Protection of Birds (RSPB).

De frygter, at havfugle som søpapegøjer og mågearten rider, blandt andet ved Shetlandsøerne, står over for en katastrofe, fordi de er afhængige af tobis som føde til deres unger, skriver The Sunday Times.

- Vi tilråder totalt fiskeriforbud efter tobis og andre fiskearter, der forarbejdes til fiskemel- eller olie, såsom brisling, som havfuglene æder som alternativ til tobis i den britiske del af Nordsøen, siger rådgiver Euan Dunn fra RSPB ifølge avisen.

Danmark råder over 94 procent af Storbritanniens tobiskvote og fik fra 2016 til 2017 "overtalt EU" til at femdoble årskvoten fra 82.000 til 458.000 ton, skriver The Sunday Times.

Ifølge Niels Wichmann, adm. direktør i Danmarks Fiskeriforening, blev kvoten i år dog mere end halveret i den kortvarige sæson fra 1. april til omkring sankthans. De britiske medier fordrejer sagen fuldstændig på grund af Brexit-forhandlingerne, siger han til Ritzau.

- Kvoten er ikke noget, vi "overtaler" EU til. Den følger rådgivningen fra forskerne i ICES, Det Internationale Havundersøgelsesråd.

Det er sandt, at danske fiskere er stærkt afhængige af at kunne fiske i "britiske farvande", medgiver han. Fangsten herfra udgør 30 procent af værdien af de samlede danske landinger.

Men engelske medier glemmer at nævne, at briterne har 60 procent af torskekvoten for Nordsøen - af de samme historiske årsager, som har givet Danmark broderparten af tobiskvoten, siger Wichmann.

Det meste af danske trawleres tobisfangst fra Dogger Banke i Nordsøen sælges som kosttilskud i form af fiskeolie eller som foder til fiskeopdræt i akvakultur. Førhen gik en stor del til minkfoder.

For to uger siden sagde den britiske miljøminister, Michael Gove, at Danmarks "udnyttelse af britisk farvand" har rod i 1970'erne og vil blive stoppet.

- Vores farvel til EU er en god lejlighed til at udforme en ny ramme for det hjemlige fiskeri, sagde Gove ifølge Sunday Times.

Mark Desholm, leder af naturafdelingen i Dansk Ornitologisk Forening (DOF), bekræfter, at søpapegøje-bestanden er i frit fald i Europa.

Han ønsker dog ikke at forholde sig til fiskerirådgivningen fra ICES.

- Der er mange ting i spil. Foruden fiskeri er klimaforandringer bevisligt dårlige for fuglen. Når brisling og tobis flytter rundt på sig, især omkring ynglepladserne, er det svært for den at finde føde. Den globale opvarmning gør også vinterstorme mere voldsomme, siger han til Ritzau.

Hvis der tilmed finder overfiskeri sted, kan det tippe læsset, tilføjer Desholm.

- Dette er et generelt problem for havfugle. Det skal løses internationalt, siger han.

Søpapegøjer - også kendt som lunden - er to tredjedele af året på havet og går kun på land for at yngle. Der savnes langt mere detaljerede studier af deres færden, understreger Mark Desholm.

/ritzau/