Prøv avisen

Børn bliver hurtigere raske, når de indlægges hjemme i stedet for på hospital

En indlæggelse på et sygehus vender op og ned på hverdagen. Ikke kun det syge barn, men også forældre og søskende risikerer at blive ramt af omvæltningen. Derfor har Nordsjællands Hospital i Hillerød forsøgt at behandle de små patienter hjemme. Men selvom børnene bliver hurtigere raske og sjældnere rammes af psykiske reaktioner, så har sygehuset ikke råd til at fortsætte.

-- Projektet er en stor succes. Det syge barn bliver gladere og hurtigere rask. Forældrene oplever en økonomisk og social lettelse. Og hos både det syge barn og søskende oplever vi færre psykiske reaktioner, siger lægechef Ole Andersen fra pædiatrisk afdeling.

179 børn har fra august 2005 til juli 2006 været indlagt hjemme med støtte fra en erfaren børnesygeplejerske. Hovedparten har haft lungebetændelse eller andre infektioner, mens en mindre gruppe har sygdomme som sukkersyge og cystisk fibrose. Samtidig har en kontrolgruppe været indlagt på sygehuset, og især når man sammenligner de to gruppers psykiske reaktioner ses forskellen. Mens kun 11 procent af de hjemmeindlagte fik reaktioner, gjaldt det for 32 procent af de hospitalsindlagte.

Men det tærer på de økonomiske ressourcer at lade en del af sygeplejerskerne gå på hjemmebesøg, og derfor er projektet ikke blevet forlænget, da forsøgsperioden ophørte. I stedet anbefaler Ole Andersen, at sundhedscentre i de nye regioner overtager opgaven.

-- Hvis hjemmebesøg er for ressourcekrævende, kunne man lade børn og forældre komme på ambulant besøg hos en erfaren sygeplejerske, siger han.

/ritzau/