Brostrøm: Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at forhindre aflysninger af julens gudstjenester

Trods smittestigning skal kirkerne fortsat holdes åbne. Det meddelte direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på onsdagens pressemøde

Kirkerne kan fortsætte med at tænde julelys og invitere menigheden med indenfor. Foto fra Skanderborg Kirke.
Kirkerne kan fortsætte med at tænde julelys og invitere menigheden med indenfor. Foto fra Skanderborg Kirke. Foto: Casper Dalhoff.

På onsdagens pressemøde varslede statsminister Mette Frederiksen (S) en række nye restriktioner og tiltag, heriblandt et lukket natteliv og indførelse af mundbind på serveringsteder.

Søren Brostrøm kunne meddele, at der ikke er planlagt yderligere restriktioner eller lukning af landets kirker:

“Vi stiler mod at have et åbent samfund med alt, det indeholder, inklusive trossamfund og kirkeliv. Der er selvfølgelig stadig grønt coronapas, som giver et niveau af sikkerhed,” sagde Søren Brostrøm.

Søren Brostrøm tilføjede, at han ville gøre alt, hvad han kunne for, at det forløb, der ledte til aflysning af julens gudstjeneste sidste år, ikke skal gentage sig.

Sidste år blev julegudstjenesterne aflyst, efter sundhedsmyndighederne den 23. december besluttede at skærpe sine anbefalinger til gudstjenesterne så meget, at biskopperne ikke så andre muligheder end at anbefale en aflysning.

Søren Abildgaard, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, er glad for udmeldingen fra Søren Brostrøm:

“Jeg tænker at regeringen nu har givet et klart og utvetydigt løfte om, at regeringen ikke overvejer yderligere restriktioner på folkekirken hen over julen.”

Men de udmeldte restriktioner vil alligevel kunne mærkes i folkekirken, vurderer Søren Abildgaard.

"Jeg forestiller mig, at flere kirker vil følge regeringens opfordringer og tage toppen af aktiviteterne. Der vil være flere medarbejdere, der arbejder hjemme, og så vil vi nok se aflysninger af interne arrangementer som julefrokoster, og også af nogle arrangementer med folk udefra. Siden skolebørnene bliver sendt hjem, må vi også regne med aflysninger af skolernes julearrangementer i kirkerne,” siger Søren Abildgaard.  

I slutningen af november i år blev grænsen for, hvornår man skal vise coronapas ved offentlige arrangementer, og dermed også i landets kirker, sænket fra et deltagerantal på over 200, til et deltagerantal på over 100. 

I kirkerne er det fortsat pålagt menighedsrådene at sikre, at kirkegængerne har et gyldigt coronapas ved kirkedøren, og hvis man som menighedsråd ikke overholder denne regel, eller som kirkegænger modsætter sig bortvisning, får man en bøde.