Prøv avisen

Burka-forslag får hård medfart

Beduinpige med slør, burka. Model release Foto: Michael Jensen

Regeringen vil fordoble strafferammen for at tvinge nogen til at gå med burka. Håbløst og overflødigt, lyder det fra dommere og advokater

Landets dommere og advokater har ikke meget tilovers for justitsminister Lars Barfoeds (K) lovforslag om at skærpe straffen for mænd, der tvinger kvinder til at gå med burka.

Det er i forvejen forbudt at tvinge nogen til at iklæde sig noget som helst, og ingen er indtil nu blevet dømt for at tvinge en anden til at bære burka. Derfor er forslaget ikke bare overflødigt, men decideret tåbeligt og fuldstændig håbløst, lyder kritikken.

– Vi har svært ved at tage det alvorligt. Det er fuldstændig håbløst at lave sådan en regel. Hvordan har man nogensinde forestillet sig, at der skulle opstå en sådan sag? Hvem skulle starte den? Hvor skulle den komme fra?, siger Mette Lauritzen, næstformand i Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Hun bakkes op af blandt andre formand for Retspolitisk Forening Bjørn Elmquist.

– Det er ganske enkelt tåbeligt. Domstolene har aldrig behandlet en sag om burka-tvang, og hvis der endelig skulle dukke en op, ville det være mere end almindeligt svært at løfte bevisbyrden, siger han og henviser til, at en burkaklædt kvinde ofte vil være nærtstående til den mand, der tvinger hende, og derfor kan kræve at blive fritaget som vidne i henhold til retsplejelovens bestemmelser om ikke at skade sine nærmeste.

Justitsministerens udspil indeholder også forslag til, at vidner ikke må være iført "ansigtstildækkende beklædning". Til det svarer Den Danske Dommerforening i et høringssvar, at det langt oftere er kasketter og solbriller, dommere i dag må bede vidner om at tage af, og at regler for ansigtstildækkende beklædning derfor næppe vil være til nogen hjælp.

Heller ikke forsvarsadvokaterne er tilhængere af særlige regler for beklædning i de danske retssale.

– Jeg tror ikke, at domstolene nogensinde har været udsat for et niqabklædt vidne. Og hvis det var sket eller sker, så ville vedkommende under alle omstændigheder blive bedt om at vise sit ansigt, siger Mette Lauritzen og tilføjer: – Vi har heller ikke en regel om, at man ikke må sidde med ryggen til dommeren, når man afgiver forklaring. Hele det her regelhetz kører på, at udlændinge ikke skal komme her og tro, at de kan styre noget som helst, siger hun.

De Konservatives retsordfører, Kim Behnke, synes, at kritikerne skyder over målet og kører uden om det, der er meningen med lovforslaget, nemlig at give kvinderne en hjælpende hånd:

– I virkeligheden er det her et værktøj til de kvinder, der er udsat for den krænkelse eller risikerer at blive det, at de kan sige til deres mænd: Det, du har gang i her; det, du vil tvinge mig til, det er ulovligt, og der er endda dobbelt op på strafferammen. Dermed vil den lov og den paragraf være en hjælp til, at kvinder kan undgå at komme i den situation, at de bliver tvunget. Det i sig selv har et formål.

agger@kristeligt-dagblad.dk
bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk