Prøv avisen

Burkabødebetaleren er på vej til Danmark

Den fransk-algeriske forretningsmand og aktivist Rachid Nekkaz holdte i marts pressemøde foran Christiansborg, hvor han proklamerede, at han ville betale de bøder, som kan blive udstedt, når regeringens maskeringsforbud vedtages. Foto: Uffe Weng/arkiv/Ritzau Scanpix

Den algeriske rigmand Rachid Nekkaz kommer angiveligt til Danmark i september. Men hvem og hvad er han, frihedskæmper, fiaskopolitiker eller fredsforstyrrer?

'Niqabbernes Zorro' kaldte de franske medier ham, da han første gang annoncerede, at han ville betale alle bøder udstedt som følge af Frankrigs maskeringsforbud, der trådte i kraft i 2010.

Og nu kan forretningsmanden Rachid Nekkaz måske snart blive kendt som "Burkaernes Billy the Kid" i de danske medier.

Han har nemlig fortalt til Berlingske, at han kommer til København 11. september for at betale alle de bøder, som er udstedt i de danske gader efter 1. august.

Han har angiveligt allerede betalt 1500 bøder i Frankrig og Belgien og påstår at have neutraliseret burkaforbuddet i de to lande. Målet er det samme i Danmark.

- Jeg vil fortælle det danske Folketing, at det er nytteløst at indføre et forbud, for kvinderne vil alligevel ikke komme til at betale bøderne, sagde Rachid Nekkaz foran Christiansborg i marts til Kristeligt Dagblad.

Ifølge Nekkaz er motivationen for betalingerne ikke religiøs. Han har læst filosofi og historie på det prestigefyldte Sorbonne Universitet i Paris, og sammenligner sig selv med oplysningsfilosoffen Voltaire, der både støttede trosfrihed og bekæmpede religiøs fundamentalisme i Frankrig.

Der var ikke noget, der tydede på, at Rachid Nekkaz ville blive den nyrige, internationalt kendte og kontroversielle karakter, han er i dag.

Han er ifølge Kristeligt Dagblad vokset op i et af 1970'ernes såkaldte indslusningskvarterer for fremmedarbejdere sammen med 11 søskende og analfabetiske forældre.

Efter at have afsluttet universitetet skrev han bogen "Brev fra nabogrunden" om de problematiske forhold, der herskede i Paris' minoritetsforstæder. Hans formue kommer ifølge The National dog fra effektive investeringer i internetvirksomheder og boligmarkedet.

Nekkaz har også forsøgt at få politisk succes. Men efter flere fejlede forsøg på at opnå et politisk embede i Frankrig, henholdsvis til Paris' kommunalvalg og landets præsidentvalg, opgav han sit franske statsborgerskab i 2013.

Ambitionerne havde rykket sig over Middelhavet, og Nekkaz fulgte nu en drøm om en præsidentpost i forældrenes hjemland, Algeriet. Her var planen at omdanne Algeriet fra et de facto militærstyre til et progressivt fyrtårn på det afrikanske kontinent - blandt andet med en international muslimsk fredsstyrke.

Da han ikke kunne samle de nødvendige underskrifter til at stille op, blev det enden på Nekkaz' politiske drømme.

Siden har han fokuseret på sin økonomiske aktivisme, som strækker sig langt ud over Europas grænser og såkaldte burkaforbud. Allerede i 2009 hindrede forretningsmanden angiveligt henrettelsen af 12 muslimer fra uighur-mindretallet i den vestlige Xinjiang-provins i Kina.

I frihedens navn har han også støttet kvinder i lande som Egypten og Iran, hvor der hersker et sløringspåbud.

/ritzau/