Chesnut fortsætter sin kamp

Kirsten Chesnut, som blev indlagt i weekenden, fortsætter sin protest foran Christiansborg. Sognepræst Leif Bork Hansen beklager sagens udvikling

45-årige Kirsten Chesnut vil fra i dag igen sidde foran Christiansborg i protest mod de danske myndigheders behandling af hendes forældremyndighedssag, men uden at fortsætte den sultestrejke, som i weekenden førte til en indlæggelse på en psykia-trisk afdeling.

Kirsten Chesnut sultestrejkede i 165 dage for at få genoptaget den forældremyndighedssag, som i snart fire år har forhindret hende i at se sin søn. Ifølge Kirsten Chesnut, hendes advokat og flere folketingspolitikere har de danske myndigheder begået flere alvorlige fejl i sagen og dermed uretmæssigt frataget Kirsten Chesnut retten til at se sin søn, som bor hos faderen i USA. Blandt andet har Civilretsdirektoratet tolket breve fra Kirsten Chesnuts amerikanske eksmand som egentlige retsafgørelser.

Sagen er vigtigst

I frustration over at myndighederne og justitsminister Lene Espersen ikke har genoptaget sagen, valgte Kirsten Chesnut i fredags at stoppe med at indtage væske. Men i lørdags blev helbredet så dårligt, at hun på opfordring fra en læge indvilligede i at blive indlagt. Efter to dages ophold på en psykiatrisk afdeling, hvor hun atter begyndte at spise og drikke, er Kirsten Chesnut nu udskrevet og fast besluttet på at fortsætte sin protest foran Christiansborg.

- Jeg dropper sultestrejken, for det her skal ikke handle om mig, men om sagen og om myndighedernes manglende vilje til at erkende, at de også kan begå fejl. Min protest har aldrig været tænkt som et selvmordsforsøg, men udelukkende et forsøg på at råbe politikerne op. Men til sidst kan man blive så vred og frustreret, at man ikke har andre redskaber end sig selv til at råbe op med. Men jeg vil stadig sidde foran Christiansborg hver eneste dag i dagtimerne, så politikerne ikke får lov til at glemme, at systemets fejltagelser faktisk har menneskelige konsekvenser, siger Kirsten Chesnut, som fremover vil opholde sig hos familie i København, når hun ikke demonstrerer foran Christiansborg.

Kirsten Chesnuts advokat, Jytte Thorbek, vil også fortsætte kampen for at få genoptaget sagen.

- Når Kirsten blev indlagt på psykiatrisk afdeling, skyldes det udelukkende, at hun var holdt op med at indtage væske, hvilket kan føre til en psykose-lignende tilstand. Hun er på ingen måde psykisk syg, men følte sig til sidst magtesløs. På to møder, først med os og senere med en gruppe folketingspolitikere, har justitsminister Lene Espersen (K) sparket begge ben væk under Kirsten Chesnut ved hele tiden at afvise, at sagen kunne genoptages. Men vi kæmper videre, siger Jytte Thorbek.

Støtte fra præst

Sognepræst Leif Bork Hansen, som har engageret sig i sagen for at få skabt en dialog mellem myndighederne og Kirsten Chesnut, var med til at få Kirsten Chesnut indlagt i weekenden, og er meget ked af, at sagen fik lov at udvikle sig så tragisk.

- Jeg oplevede, at Kirsten Chesnut i weekenden var klar til at give sit liv for sagen, og hun mener nok, at jeg har skadet hendes værdighed ved at få hende indlagt. Men jeg vil ikke bare lade hende dø. Det håber jeg meget, at hun forstår. Jeg vil støtte hende lige til det sidste, så hun kan se sin søn igen, og jeg kan kun beklage, at hun ikke er blevet hjulpet tidligere. Det er meget tragisk, hvis vi ikke længere kan råbe hinanden op, men bare ignorerer et menneske i sorg og ulykke. Det her gavner ingen, hverken Kirsten Chesnut eller systemet, så nu må vi lytte til hinanden og finde en løsning, siger Leif Bork Hansen.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk