Ida Auken truet efter debat om religiøs omskæring

Ida Auken (R) har modtaget trusler, efter at hun tidligere på ugen forsvarede den religiøse ret til omskæring af drenge. Men omskæringsfortalere vil gerne selv afspore debatten til at handle om tone, mener læge og omskæringsmodstander

Den radikale folketings-politiker Ida Auken blev centrum for en af ugens mest ophedede debatter på de sociale medier, da hun i en privat samtale på Facebook tilkendegav, at hun er ”for den religiøse og kulturelle frihed til at lade sit drengebarn omskære”. Arkivfoto.
Den radikale folketings-politiker Ida Auken blev centrum for en af ugens mest ophedede debatter på de sociale medier, da hun i en privat samtale på Facebook tilkendegav, at hun er ”for den religiøse og kulturelle frihed til at lade sit drengebarn omskære”. Arkivfoto. .

Den radikale folketings-politiker Ida Auken havde nok ikke regnet med, at hun ville blive centrum for en af ugens mest ophedede debatter på de sociale medier, da hun i en privat samtale på Facebook med læge Morten Frisch tilkendegav, at hun er ”for den religiøse og kulturelle frihed til at lade sit drengebarn omskære”.

Samtalen blev senere lagt ud på det sociale medie Twitter, og siden har Ida Auken ufrivilligt været hovedperson i en grov meningsudveksling for og imod drengeomskæring og har blandt andet modtaget trusler som denne:

”Med din syge holdning til omskæring håber jeg, der kommer en og dolker dig i skridtet, klamme kost!”

Læge og dr.med. Morten Frisch, der er fortaler for en minimumsalder på 18 år for omskæring af drenge, havde kontaktet Ida Auken som led i en kortlægning af flere hundrede folketingskandidaters holdning til drengeomskæring. Han understreger, at han ikke har nogen speciel interesse i Ida Auken som person og finder det fuldstændig uacceptabelt, at hun efterfølgende er blevet udsat for trusler:

”Det er virkelig dybt beklageligt, at folk ikke kan opføre sig ordentligt i den her debat. Jeg har selv eksplicit på min egen Facebook-profil opsat spilleregler for god debat-tone. Og da Ida Auken efterfølgende sendte mig den ubehagelige Facebook-trussel, hun havde modtaget, lavede jeg et nyt opslag og opfordrede alle til at opføre sig ordentligt,” siger han og understreger, at han i denne sag udelukkende udtaler sig som privatperson.

Morten Frisch understreger, at der er rabiate mennesker på begge sider af debatten, og at man ikke med sikkerhed kan vide, hvilken fløj den person, der truede Ida Auken, hører til.

”Hos omskæringsfortalere er der desværre en stor interesse i at få debatten til at handle om alt muligt andet end omskæring - blandt andet tonen i debatten, abort, tandbøjler, øreretning og skolevalg. Vi kan reelt ikke vide, om personen bag hadebeskeden til Ida Auken er en rabiat omskæringsmodstander, eller om der i virkeligheden er tale om en fanatisk omskæringsforsvarer, der sætter en falsk trussel i omløb fra en uægte Facebook-profil for at få debatten til at handle om noget andet,” siger Morten Frisch, der i debatten selv er blevet kritiseret for at være antisemit og racist.

Muslimerne er en af de grupper, for hvem drenge-omskæring er et afgørende religiøst og kulturelt ritual. Hos Det Islamiske Trossamfund i Danmark mener man også, at tonen i debatten om omskæring er meget hård, men modsat Morten Frisch mener de ikke, at den er lige hård fra begge parter:

”Den er især iværksat af fortalere for forbud. Det kan man selvfølgelig ikke spore, men der foregår en helt klar lobbyvirksomhed, der er imod drengeomskæring,” siger Imran Shah, der er talsmand for Det Islamiske Trossamfund i Danmark.

Imran Shah mener, at den hårde tone blandt andet stammer fra de borgerlige partiers regeringstid, hvor man forsøgte at ”dehumanisere den muslimske minoritet”.

Jair Melchior, der er rabbiner ved Det Jødiske Samfund i Danmark, ser debatten om drengeomskæring som decideret mobning af minoriteter. Og truslerne mod Ida Auken har gjort så stort indtryk på ham, at han i torsdags på Folkemødet på Bornholm selv henvendte sig til hende:

”Jeg ville kondolere for det, hun skulle gå igennem. Vi jøder har oplevet det de seneste år, og nu har hun også følt det forfærdelige angreb, vi bliver udsat for,” siger rabbineren.

Ida Auken har ikke selv ønsket at udtale sig yderligere i sagen. De Radikales officielle holdning er, at drengeomskæring på længere sigt skal forbydes, hvilket formand Morten Østergaard i tirsdags stadfæstede på Twitter.