Christian Langballe: Marianne Jelved er et radikalt lyspunkt

Dansk Folkepartis Christian Langballe har generelt ikke meget tilovers for De Radikale. Marianne Jelved er dog en begavet undtagelse, mener han

Her ses kulturminister Marianne Jelved på John F. Kennedys Plads i Aalborg, hvor hun sidste måned i anledning af Verdens Bogdag delte bøger ud.
Her ses kulturminister Marianne Jelved på John F. Kennedys Plads i Aalborg, hvor hun sidste måned i anledning af Verdens Bogdag delte bøger ud. . Foto: Henning Bagger.

”Lad det være sagt med det samme - og med et vist glimt i øjet - jeg synes, at Radikale Venstre er Danmarks absolut skrækkeligste parti. Men jeg vil alligevel rose Marianne Jelved, som jeg synes dygtig,” siger Dansk Folkepartis Christian Langballe.

”Hun er grundlæggende et sympatisk menneske, som man kan være rygende uenig med, uden at hun tager det personligt. Det er en meget vigtig personlig egenskab at have, og den har hun. Marianne Jelved har i sin tid som kirkeminister også demonstreret en høj grad af folkekirkelig forståelse. Hun forstår, hvad folkekirken er bygget på, og at den har sit centrum i de enkelte sogne. Jeg har rost hende for det tidligere, for det er en vigtig forståelse at have som politiker, der beskæftiger sig med det kirkelige område. Dette er ord, der kommer meget vanskeligt over mine læber, men hun har faktisk fortjent at blive rost for det igen. Hvis vi kigger lidt udover det folkekirkelige, så er noget af det, der kendetegner Marianne Jelved, at hun er stilfærdig og altid meget saglig i sin argumentation. Hun er ikke typen, der konstant skifter holdninger, alt efter hvordan vindene nu blæser.”

”At kunne stå fast, når stormene raser, er en vigtig egenskab at have som politiker. Den kunst mestrer hun meget fint. Jeg har mine rødder i det, jeg vil kalde det sande grundtvigske, for Grundtvig var for mig at se konservativ, mens hun har rødder i det kulturradikale grundtvigske. På den måde er vi meget forskellige, men det giver trods alt en form for fælles grundlag, vi kan tale sammen om, der går lidt udover de almindelige politiske trakasserier. Der er mange politikere, der har den forestilling om, at de for enhver pris skal reformere de ting, de kaster sig over, også selvom de i grunden ikke ved ret meget om dem. Det er nok ingen hemmelighed, at jeg her tænker på en anden radikal, nemlig Manu Sareen, da han var kirkeminister. Der er Marianne Jelved et radikalt lyspunkt, som har grebet det helt anderledes an. Hun er som politiker god til at sætte sig ind i tingene, hun er grundig, i stand til at reflektere, og det har jeg bestemt stor respekt for.”