Prøv avisen

Christian tabte til tronfølgeloven

Greve Christian af Rosenborg Foto: Simon Bohr

Lovændring og giftermål gav Christian af Rosenborg et almindeligt liv i periferien af kongefamilien

Greve Christian af Rosenborg var på et tidspunkt nummer tre i den kongelige arverække til tronen i Danmark. Men udviklingen i samfundets normer sendte ham ud i periferien af kongehuset til et almindeligt liv.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i kongehuset, efter at greve Christian af Rosenborg, der var fætter til dronning Margrethe, sov stille ind tirsdag aften på Gentofte Hospital.

- Familiens skæbne har fulgt den måde, som samfundet har udviklet sig på. De har levet et forholdsvis almindeligt liv, og det afspejler, hvordan samfundet har udviklet sig i 1900-tallet, siger Lars Hovbakke Sørensen til Ritzau.

Ændringen af tronfølgeloven i 1953 på baggrund af samfundets normer om ligestilling mellem kønnene sendte greve Christians gren af kongefamilien ud i periferien.

- Greve Christian og hele hans gren af familien er gledet mere og mere ud i tidens løb, fordi vi fik kvindelig tronfølge, så Margrethes del af familien blev afgørende, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Samtidig blev greve Christian borgerligt gift med Anne Dorte af Rosenborg i 1971, og dermed blev han frataget sin prinsetitel og blev i stedet greve.

- Man så det for årtier siden som uforeneligt at være i arverækkefølgen og samtidig borgerligt gift, fortæller eksperten.

I kronprins Frederiks generation er borgerlige giftermål mere reglen end undtagelsen i kongefamilien, og dermed kom normændringen for sent i forhold til greve Christians status i kongehuset.

- Det er en gren af kongefamilien, som en gang var betydningsfuld, men som er gledet i baggrunden, fordi samfundsudviklingen var, som den var, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Parret har tre døtre, komtesserne Camilla, Josephine og Feodora, som er vokset op i almindelige parcelhuse først på Heimdalsvej i Frederikssund og siden i Holte.

I de sidste år boede greveparret på Sorgenfri Slot, og dermed vendte greve Christian tilbage til sit barndomshjem.

Greve Christian var student fra Forsvarets Gymnasium og var indtil sin pensionering i 2002 ansat på Søværnets Taktik- og Våbenskole på Holmen.

Christians to ældre søskende er prinsesse Elisabeth og greve Ingolf.