”Civil ulydighed”. Hver femte dansker holder fast i store bededag

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag" på Christiansborg Slotsplads i København sidste år i februar.
Fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag" på Christiansborg Slotsplads i København sidste år i februar. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Godmorgen! Har du fået taget et kursus i førstehjælp?

Måske er du blandt de mange danskere, der ikke bare sådan lige springer til, hvis en dansker skulle falde om af hjertestop. Mere end hver tredje dansker er nemlig utryg ved at skulle hjælpe i et sådan tilfælde, skriver Ritzau. Det viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet Verian for Hjerteforeningen.

36 procent af de adspurgte svarer, at de føler sig enten overvejende dårligt eller meget dårligt klædt på til at træde til ved et hjertestop. Foreningen kalder tendensen bekymrende. Hver dag falder 14 danskere om af hjertestop.

Hvorfor det er en fordel at være mand, hvis man rammes af hjertestop, kan man læse mere om i Kristeligt Dagblad

Storbritannien indfører ny definition af ekstremisme

Vi iler videre til Storbritannien. Her har landets regering løftet sløret for en ny definition af ekstremisme. Det sker, efter at der siden 7. oktober ifølge Ritzau er blevet registreret en stigning i antallet af hadforbrydelser mod jøder og muslimer.

Tidligere i marts advarede premierminister Rishi Sunak mod, at islamister og højreekstremister bevidst underminerer Storbritanniens multietniske demokrati. Den kommende tid vil man foretage en "solid" evaluering af flere grupper og organisationer ud fra den nye definition. 

Hver femte holder fast i store bededag

Foråret er over os, og det ville normalt betyde udsigten til en forlænget weekend med store bededag, der i år ville være faldet den 26.april. Men den er afskaffet som helligdag for at skaffe penge til forsvaret.

Nu viser sig en slags civil ulydighed, for en stor gruppe danskere, nemlig hver femte, bliver alligevel hjemme den 26. april. Det viser en ny undersøgelse blandt 1264 lønmodtagere. I aldersgruppen 50-66 år er der tale om hver fjerde, skriver Avisen Danmark.

Hvis helligdagen allerede er gledet helt ud i glemslen, så kan dens lange historie som årlig bønsdag og populær konfirmationsdag findes i dette ”portræt” fra sidste års sidste bededag skrevet af tidligere chefredaktør Erik Bjerager

Kirke gør op med slavefortid

Vi bliver i den kirkelige verden og det fortidige. Som andre aktører, der tager et opgør med fortidens slavetid, gør en kirke det også nu. Der er tale om den internationale Brødremenighed, også kendt under navnet Brødrekirken, der har en fortid med missionærarbejde på De Vestindiske Øer.

Men kirken havde også en rolle i slaveriet ved at opkøbe plantager, hvor slaver indgik i handlen. Den fortid ønsker kirken nu at gøre op med. Den historie bliver uddybet i Kristeligt Dagblad.

Den nye konge har uddelt ur for første gang

Tiden er rindet ud for denne Morgensamling, som slutter af med et særligt ur. Den nyligt kronede kong Frederik 10. overrakte i går for første gang "Kongens Ur" til en garder. Det skete traditionen tro på den Kongelige Livgardes kaserne på Rosenborg Slot i København. 

Det er første gang, at kong Frederik overrækker "Kongens Ur", der skiftede navn fra "Dronningens Ur" ved tronskiftet i januar 2024.
Det er første gang, at kong Frederik overrækker "Kongens Ur", der skiftede navn fra "Dronningens Ur" ved tronskiftet i januar 2024. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Modtageren, der er opvokset i Odense, er indstillet, fordi han udover at være en dygtig soldat er vellidt på vagtholdet. Uret er en hædersbevisning, som overrækkes til en værnepligtig garder ved afslutningen af tjenestetiden. Under dronning Margrethe hed uret "Dronningens Ur".  Efter tronskiftet er det "Kongens Ur".

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.