Computerspil kan skade børn

Forsker advarer om, at overdreven brug af computer og tv kan give psykiske problemer

Computerspil er for de fleste børn blot en underholdende aktivitet, men for nogle børn kan spillene tage overhånd, give dem psykiske problemer og skade deres evner til at omgås andre mennesker.

Sådan lyder advarslen fra Hans Herik Knoop, psykolog og forsker ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Han baserer sin vurdering på hjerneforskning, som blandt andet kan dokumentere, at nogle børn bliver afhængige af spillene.

- Man kan både for computerspil og tv se, hvordan de bliver hængende foran skærmen, selv om de føler sig afmægtige. Det er også tydeligt, at børns hjerner er de mest modtagelige for påvirkninger, forklarer Hans Henrik Knoop.

Han sammenligner de børn, som bliver sygeligt grebet af computerspil, med narkomaner. Spillene formår at fange børnene ind, og jo mere de spiller, jo mere kommer det til at betyde for dem at spille endnu mere.

- Computerspil er gavnlige for børn til mange ting. De kan hjælpe med at styrke børnenes læse-, skrive- og koordinationsevner. Men undersøgelser viser også, at kurven over det pædagogiske udbytte flader ud, når man spiller meget, siger Hans Henrik Knoop.

Det er med andre ord udbytterigt for børn at spille lidt computerspil, men over en vis mængde skal børnene og deres forældre ikke regne med, at spillene gavner børnene.

Forsker uenig

Carsten Jessen er medieforsker og lektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet. Han har forsket i børns brug af computerspil og har ikke fundet resultater, som underbygger Hans Henrik Knoops vurderinger.

- Efter at have arbejdet med emnet i 12-13 år og have undersøgt flere hundrede børn er jeg ikke stødt på, at computerspil skulle have forårsaget disse problemer. Jeg mener ikke, det er muligt at bevise, at computerspil skulle have en depressiv virkning på børn, siger Carsten Jessen.

- Jeg er enig i, at det er en dårlig ide, at børn spiller for meget computerspil. Men det gælder også for alt andet.

Hertil siger Hans Henrik Knoop, at påvirkningen af børn ikke umiddelbart lader sig aflæse i børnenes aktiviteter, men er en del af en langsigtet påvirkning af børnene, som kan ses i sammenhæng med, at der generelt er en stigning i antallet af børn med psykologiske og adfærdsmæssige problemer.

- Min vurdering er, at børn, som spiller meget computerspil, får svækket nogle sociale færdigheder. Evnen til dybtgående engagement, sendrægtighed og vedholdenhed svækkes. I spillets verden kan man styre hundrede procent selv. Dermed bliver man mindre egnet til at indgå kompromiser. Det bliver et problem i mange familier, når man en hel juleferie skal finde ud af at kunne omgås hinanden, siger Hans Henrik Knoop, som understreger, at han ikke vil overdramatisere:

- Mit budskab er ikke, at børn skal holdes helt væk fra computere og tv. Men jeg mener, at der er brug for at sende et signal om, at det er vigtigt at forholde sig kritisk til, hvordan børn bruger disse medier.

mikkelsen@kristeligt-dagblad.dk