Connie Hedegaard: Public service-rapport giver grobund for god debat

Formanden for public service-udvalget fremlagde i går den rapport, der skal give bud på public service-mediernes rolle de kommende år

Public service-udvalgets formand Connie Hedegaard har kun én anbefaling til politikerne: At de læser ­rapporten.
Public service-udvalgets formand Connie Hedegaard har kun én anbefaling til politikerne: At de læser ­rapporten. . Foto: Polfoto.

Connie Hedegaard, I har netop udgivet en rapport, hvor I fremlægger fem scenarier for, hvordan public service i Danmark kan se ud de næste 10 år. Hvad skal politikerne bruge den rapport til?

"I dag spørger journalisterne sikkert politikerne, om det er det ene, andet eller tredje scenarie, som de bedst kan lide. Men når døren er lukket, så håber jeg, at rapporten har givet dem viden og præsenteret dem for gennemtænkte scenarier, der gør det muligt for dem at have en god diskussion. Svaret ligger formentligt ikke i det ene eller det andet scenarie, men i en kombination. Det kan være en svær afvejning, men nu har de i hvert fald fået et fælles grundlag af viden at stå på."

Hvad er pointen i at fremlægge fem så forskellige scenarier, som strækker sig fra en ekstrem til en anden?

"Vi kunne lave afsindigt mange scenarier, men har valgt at holde os til fem overordnede grundscenarier – og fordelene og ulemperne ved dem. Det kan være nemt at mene noget firkantet om public service, men med denne rapport kan politikerne se konsekvenserne af de forskellige valg. Hvis man drejer på et håndtag, vinder man måske noget et sted, men taber noget et andet sted. De konsekvenser, håber vi, er blevet lidt mere synlige."

Ville det ikke have hjulpet politikerne, hvis I havde fremlagt mere konkrete og realistiske løsningsforslag end blot fem overordnede scenarier, som risikerer at give anledning til endnu flere politiske slagsmål?

"Det var ikke vores opgave at komme med færdige løsningsforslag, så vi har ikke kunnet begynde at tolke for meget ved siden af. Vi har forsøgt at være tro mod det, vi er blevet bedt om, og så skal politikerne have lov til at foretage afvejningerne. Nu har vi i hvert fald sørget for, at de har fælles fakta at tale ud fra den 16. november, hvor der er temamøde om afrapportering af udvalgets arbejde. Det er helt bevidst, at det ikke ligger i denne uge, for så har de resten af ugen og weekenden til at lade rapporten synke ind, så vi slipper for, at det bare kommer til at handle om politiske markeringer."

Hvor meget betydning tror du, udvalgets arbejde får for det næste medieforlig?

"Det må vi se til den tid. Men det er et skridt på vejen, for politikerne har følt, at de har siddet medieforlig efter medieforlig og skruet lidt på knapperne hist og her, uden at det har rykket noget. Nu får de endelig lidt mere tid at gå i dybden og se, om man kan gribe public service an på en fundamentalt anderledes måde. Vi har skabt rum for, at politikerne nu kan indlede en håndterlig debat – uden at nogen har fortalt dem, hvor den skal ende."

Har du en opfordring til politikerne?

"Jeg har jo sagt, at vi ikke er blevet bedt om at komme med anbefalinger, men jeg har faktisk én: Vi vil gerne anbefale, at I læser rapporten. Hvis alle går ind i debatten med rapporten som baggrund, tror jeg, at der kan komme noget godt ud af det."