Corona kan splitte offentligt og privat ansatte

Regeringen lægger op til, at hjemsendte offentligt ansatte kan bruge afspadsering eller ferie, mens landet er lukket ned. Fagforeningsledere i den offentlige sektor ærgrer sig over debatten, der er gået forud for forslaget, men afviser ikke, at en aftale kan komme på plads

”Kritikken fra den borgerlige fløj er fuldstændig hovedløs, og de borgerlige politikere burde vide bedre," svarer FOAs formand på kritik.
”Kritikken fra den borgerlige fløj er fuldstændig hovedløs, og de borgerlige politikere burde vide bedre," svarer FOAs formand på kritik. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) for lidt mere end to uger siden lukkede Danmark ned ved det indledende pressemøde om coronakrisen, var det med en klar besked om, at alle offentligt ansatte uden kritiske funktioner skulle blive hjemme med fuld løn.

Privatansatte blev i samme ombæring opfordret til at gøre det samme, men her var ingen løfter om udbetaling af løn. Det gav anledning til et opråb fra store dele af det borgerlige Danmark, der opfordrede til, at ansatte i den offentlige sektor, som var sendt hjem uden mulighed for at arbejde, i solidaritet burde tage hul på deres ferie eller deres afspadsering.

Da statsministeren så mandag i denne uge forlængede corona-indgrebene, var meldingen en lidt anden. Her gav Mette Frederiksen udtryk for, at man burde lade sig inspirere af den private sektors trepartsaftale ved eksempelvis at lade lønmodtagere i det offentlige, der ikke kan arbejde hjemmefra, bidrage ved at holde ferie. Derfor var regeringen også allerede gået i dialog med fagforeningerne for at forhandle en aftale på plads.

Denne aftale skal FOA’s formand, Mona Striib, være med til at forhandle som formand for Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer en lang række faglige organisationer. Mona Striib tilkendegiver, at den trepartsaftale, som er blevet forhandlet på plads for den private sektor, har hendes fulde opbakning, og at man i det offentlige er klar til at drøfte, hvad der skal drøftes. Men måden, hvorpå den nye aftale er blevet italesat, er faldet hende for brystet.

”Kritikken fra den borgerlige fløj er fuldstændig hovedløs, og de borgerlige politikere burde vide bedre. Mange af de offentligt ansatte arbejder hjemmefra, og derudover har mange udvist fleksibilitet til både at arbejde inden for andre områder og med andre arbejdstider.”

Mona Striib finder det problematisk, at politiske skel skaber splid i en krisetid som denne.

”Det, vores medlemmer har behov for, er at blive anerkendt for deres indsats, og derfor er det helt fejlplaceret at have denne slags diskussioner lige nu. Det skal ikke være et spørgsmål om den private sektor mod den offentlige sektor. Vi er i en alvorlig sundhedskrise, som vi skal sørge for, at vi kommer igennem. Vi er alle i samme båd.”

En del af kritikken har fra borgerligt hold været møntet på pædagoger. Der hersker en opfattelse af, at de ikke længere arbejder, da de fleste institutioner er lukket. Men det er ikke sandt, forklarer Elisa Rimpler, der er formand for BUPL, Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund.

”Det er en skæv diskussion. Jeg tror, at mange politikere har en misforstået opfattelse af, hvad pædagoger laver. Pædagoger har oven i samværet med børnene en lang række komplekse pædagogiske opgaver ved siden af, som de også kan varetage hjemmefra,” siger hun.

Det kan for eksempel være pædagogiske læreplaner, forberedelse og evaluering af pædagogiske forløb for børnene samt forældresamarbejde, forklarer Elisa Rimpler.

”Oveni har tusindvis af pædagoger og andre faggrupper tilmeldt sig jobbanker i kommuner og regioner for at hjælpe som frivillige, hvis krisen eskalerer,” tilføjer hun.

Elisa Rimpler ærgrer sig ligesom Mona Striib over, at nogle politikere bruger krisen til at så splid mellem private og offentligt ansatte.

”Jeg synes, at regeringen og Folketinget gør et rigtig flot stykke arbejde. Men der er desværre nogle enkelte politikere, der ser muligheden for at hejse et ideologisk flag, og det vil jeg gerne advare imod. I denne her tid skal vi ikke skyde på hinanden. Det handler om at holde motivationen oppe blandt de offentligt ansatte, som knokler for at få tingene til at hænge sammen,” siger hun.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, er en af de borgerlige stemmer, der har været med til at pointere skævheden mellem, hvad der forventes af offentligt ansatte, og hvad der forventes af privatansatte.

Han mener ikke, at det bør skabe splid, at man har de samme forventninger til begge sektorer.

”Det skaber mere splid, når man vælger at holde hånden over de offentligt ansatte, mens privatansatte bliver fyret, og selvstændige må dreje nøglen om,” siger han.

Alex Vanopslagh afviser samtidig, at hans holdning skulle være udtryk for et forsøg på at hejse et ”ideologisk flag”.

”Hvis det drejer sig om det, så ville Mette Frederiksen og jeg jo ikke være enige. Det her er så snusfornuftigt og åbenlyst rimeligt, at vi kan enes om det på tværs.”

Men er der ikke en fare for, at man spiller sektorerne ud mod hinanden ved at tage denne diskussion?

”Nej, jeg tror snarere, der er en fare for, at vi spiller sektorerne ud mod hinanden ved, at vi undlader at tage diskussionen og accepterer, at der skal være særligt gunstige vilkår for de offentligt ansatte.”