Corona må ikke koste ældres livskvalitet

Det er vigtigt at tage hensyn til ældres livskvalitet, fastslår Sundhedsstyrelsen. 82-årige Birthe Andersen fra Munkebo er en af dem.

Mange ældre trænger i denne tid hårdt til kontakt med deres nærmeste. (Arkivfoto)
Mange ældre trænger i denne tid hårdt til kontakt med deres nærmeste. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Livskvalitet er vigtig. Også under en coronapandemi. Derfor tages der i nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen nu hensyn til betydningen af, at ældre i slutningen af livet kan få besøg af de nærmeste.

Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne for, hvordan pårørende skal agere, hvis de eksempelvis har et ensomt ældre familiemedlem, der tilhører risikogruppen.

- Personer i øget risiko, som er i sidste del af deres liv, har ofte et stort behov for at få det bedste ud af den sidste tid med deres pårørende. Her kan hensynet til livskvalitet veje tungere end hensynet til at reducere smitterisiko.

- Rigtig mange har isoleret sig hjemme. Vi har ikke godt af det som mennesker, hvis vi isoleres fra vores nære kontakter, siger Camille Rathcke, centerchef i Sundhedsstyrelsen.

- Når vi snakker om at tilsidesætte anbefalingerne, måske især i den sidste del af livet, taler vi om alvorligt syge mennesker. Måske de næsten er døende. Der er det vigtigt at kunne tage afsked eller få en sidste tid med sin familie.

Hun understreger, at alle hygiejneregler fortsat gælder.

Samtidig lemper Sundhedsstyrelsen i en ny liste, hvem der er i øget risiko for at udvikle et alvorligt sygdomsforløb ved smitte på grund af sygdom eller alder. Hidtil haft styrelsen haft en mere bred definition af risikogrupperne.

Direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup er begejstret for justeringerne.

- Det er gået op for myndighederne, at det sociale liv og sociale kontakter er noget, der betyder ekstremt meget for ældre mennesker. Mange hungrer efter social kontakt, siger han.

- Jeg vil samtidig opfordre alle kommuner til at finde nogle kreative og sikre løsninger, så plejehjemsbeboere og hjemmehjælpsmodtagere også kan komme i kontakt med deres pårørende. For der er behovet om muligt endnu større.

Aarhus Kommune sørgede tidligt for at skabe muligheder for møder mellem pårørende og deres nærmeste på plejehjemmenes græsplæner og i solkroge.

- Vi havde par, der havde været gift i 69 år, og som pludselig ikke havde set hinanden i seks uger, selv om de er 98 og 96 år. I den alder skal de altså selv være med til at bestemme deres livsaften, hvis de ikke er til fare for andre, siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg.

Med udsigt til nye puljer vil kommunen købe pavilloner, så folk også kan ses i ly for vind og vejr.

82-årige Birthe Andersen fra Munkebo på Fyn er en af dem, der har savnet besøg af sin datter og to børnebørn, siden landet blev lukket ned for snart to måneder siden.

Hun bor alene i rækkehus. Selv om hun har bil og kører ture, kan det blive ensomt.

- Vi ældre har jo ikke mange år at løbe på. Bare at gå rundt her om os selv, det er tiden for kostbar til.

Hendes datter og to børnebørn bor i København.

- Så vi kan ikke bare lige ses en time, og det er jo kedeligt. Så jeg har bestemt, at vi tager af sted på en for længst bestilt sommerhustur til sommer alle fire.

- Vi kommer nok ikke til at sidde med to meters afstand. Men så må det være sådan. Tiden er kostbar, og den vil jeg gerne nyde sammen med dem, siger hun.

/ritzau/