Prøv avisen

Corona sætter titusindvis af ældres sociale liv i stå

Ældre Sagen har opfordret til, at pårørende ikke er fysisk tæt på ældre, skrøbelige familiemedlemmer og undgår besøg. "Vi er klar over, at situationen kan have alvorlige konsekvenser for ældres sociale liv," siger Ældre Sagens vicedirektør Michael Teit Nielsen. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Coronaepidemien afskærer plejehjemsbeboere fra besøg, og mange tusind svækkede ældre risikerer at blive totalt isoleret i deres eget hjem, siger Ældre Sagen. For mange ældre er både corona og ensomhed en trussel mod helbredet, lyder det fra frivillig

”Det er en så bekymrende situation. I mine 90 år har jeg ikke oplevet noget lignende”, siger Karen Zimsen, som bor på plejehjemmet Brogårdshøj i Gentofte.

Som så mange andre steder i Danmark er hverdagen sat i bero her på ældrecentret. Børn og børnebørn må ikke komme på besøg, og alle aktiviteter og fritidsfornøjelser er aflyst.

Risikoen for at blive smittet har betydet, at beboere på plejehjem, hvilket drejer sig om godt 41.000 danskere, er afskåret fra at få besøg udefra. Samtidig opfordrer Ældre Sagen til, at pårørende afstår fra at besøge de svageste hjemmeboende ældre. Ifølge Ældre Sagens vicedirektør Michael Teit Nielsen udgør den sidste gruppe formentlig ”titusinder”. I alt er der 120.000 modtagere af hjemmehjælp. Ældre Sagen har desuden aflyst alle aktiviteter for ældre frem til den 1. juni, fordi organisationen skønner, at coronakrisen kommer til at tage tid.

”Vi er klar over, at situationen kan have alvorlige konsekvenser for ældres sociale liv. Men vi skal tage smittefaren meget alvorligt, og vores anbefaling er, at man ikke skal være fysisk tæt på ældre, skrøbelige familiemedlemmer og afstå fra besøg, simpelthen for deres helbreds skyld. Derfor må vi udvise kreativitet og for eksempel ringe eller skrive breve for at holde kontakt,” siger Michael Teit Nielsen.

Han er ”pinagtigt” klar over, at det kan have store konsekvenser for det mentale velbefindende at undvære besøgsvenner og sorg- og livsmodsgrupper.

Direktør og forskningsleder Christine E. Swane fra Fonden Ensomme Gamles Værn er selv på vej med uldvasketøj og en buket blomster til sin 91-årige mor, der er ramt af demens og bor på plejehjem, da Kristeligt Dagblad ringer. Blomsterne og vasketøjet udveksles med forstanderen på trappen foran plejehjemmet, da beboerne ikke må modtage besøg.

”Det er hårdt. Men som beboer på plejehjem har man trods alt personale omkring sig. De værst stillede er syge og svækkede, som bor alene og modtager hjemmehjælp, og måske ikke kan komme ud til deres dagcenter og derfor bliver helt isolerede. Vi ser, at for eksempel Middelfart Kommune og Aarhus Kommune aflyser rengøring på grund af risikoen for corona-smitte, så hjemmehjælperen måske heller ikke kommer,” siger Christine E. Swane.

Formand for Ældre Sagen i Silkeborg, Bente Nielsen, og de øvrige frivillige har lige nu travlt med at informere de frivillige og lokalforeningens 200 besøgsvenner om konsekvenserne af coronasmitte.

”Vores besøgsvenner kommer ud til godt 200 borgere, der rigtig tit har dårligt helbred. Skal vi så efterlade folk på perronen? Nej, det skal vi ikke. Vi skal genopfinde gamle dyder og huske, at telefonen er opfundet. Skype og Facebook er også en mulighed. Ældre ramt af demens er måske den gruppe, der kommer allermest i klemme. I nogle tilfælde kan besøgsvennen godt skabe kontakt via telefon, men ikke i alle tilfælde,” siger Bente Nielsen.

Lokalformanden i Silkeborg opfordrer til, at frivillige bruger al deres kreativitet for at skabe kontakt.

”Men der vil være ældre, som de frivillige ikke kan hjælpe. Her må kommunen træde til. Der er risikoen for coronasmitte, men der er også risikoen for en stor ensomhed, som er farlig for helbredet. Man kan spørge, hvad der får ældre til bukke under: Corona eller ensomhed?,” siger Bente Nielsen.

På plejehjemmet Brogårdshøj i Gentofte er Karen Zimsen glad for at gå til sang og kunstmaling. De aktiviteter må hun undvære den kommende tid. Til gengæld er kortene kommet frem.

”Vi er tre, der spiller 500, så vi er ikke nogen forsamling. Og vi bliver jo passet og plejet,” siger hun.

Det værste ved ikke at måtte få besøg, er, at man mangler samtalen, mener Karen Zimsen.

”Personalet har selvfølgelig ikke tid til det. Det forstår jeg godt. Men hvis jeg ser noget i tv, som jeg gerne vil vende med nogen, kan jeg jo ringe til min søn eller datter. Jeg klager ikke, men følelsen af, at her slet ikke må komme nogen udefra, er underlig. Selvom det ville være værre, hvis jeg havde små børnebørn og ikke at måtte se dem,” siger hun.