Coronaen blusser igen op i Ishøj. Vaccinetilslutning er landets laveste

Ishøj Kommune har endnu engang det højeste smittetal i landet. Det skyldes især lav vaccinetilslutning blandt de unge

Vaccinetilslutningen i Ishøj Kommune er landets laveste, så derfor har kommunen lavet pop up-vaccinesteder rundt i byen, her ved Bilka i storcenteret i Ishøj.
Vaccinetilslutningen i Ishøj Kommune er landets laveste, så derfor har kommunen lavet pop up-vaccinesteder rundt i byen, her ved Bilka i storcenteret i Ishøj. . Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix).

I august var Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på visit i Ishøj. Han kom med en opfordring til borgerne om at lade sig vaccinere og gav selv vaccinestik i den lokale moské.

Der blev tilmed lavet pop up-vaccinesteder rundt i byen, men alligevel er vaccinetilslutningen i Ishøj Kommune landets laveste, og nu er smittetallet så højt, at det kan være nødvendigt at indføre tiltag mod corona.

I løbet af den seneste uge er 142 borgere blevet testet positive for corona i den københavnske forstadskommune. Det betyder, at 616 pr. 100.000 indbyggere er smittede, hvilket er det højeste tal i landet. I øjeblikket er landsgennemsnittet 138, viser tal fra Statens Serum Institut.

Det skal tages alvorligt, lyder det fra Hans Jørn Kolmos, som er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

”Der kan blive områder, hvor smitten udbredes, og så spreder de unge mennesker smitten til deres forældre og bedsteforældre, og nogle risikerer at blive indlagt. Det, at man skal lade sig vaccinere for andres skyld, er ikke abstrakt. Man skal lade sig vaccinere for sine forældres og bedsteforældres skyld, for de risikerer faktisk at blive alvorligt syge,” siger han og tilføjer, at han ikke havde forventet, at smittetallet ville stige så hurtigt, som det har gjort.

Ifølge professoren er det allervigtigste lige nu at få vaccineret især unge i de områder, hvor smitten er høj.

”Man har mobile vaccinationsenheder i de områder, hvor man ved, at tilslutningen er lav, og man kan ikke gøre det meget mere eksplicit. Men det er stadig en frivillig sag at lade sig vaccinere,” siger Hans Jørn Kolmos.

Det er ikke første gang, at Ishøj Kommune indtager den kedelige førsteplads. Også i september sidste år var Ishøj den kommune, som havde landets højeste smittetal. Dengang forklarede kommunens borgmester, Ole Bjørstorp, som er medlem af Ishøjlisten, at det skyldtes et udbrud til en fest.

I dag er forklaringen dog, at vaccinetilslutningen er lavere end i landets øvrige kommuner, forklarer Hans Jørn Kolmos. Omtrent 61 procent af borgerne over 12 år i Ishøj Kommune er færdigvaccinerede, mens tallet er cirka 75 procent på landsplan. Det gør kommunen til den med den laveste andel vaccinerede.

”Det er holdningen til det, der er problemet, tror jeg,” siger borgmester Ole Bjørstorp.

Han fortæller, at det især er de unge under 30 år, som bliver smittet, og at flere af dem ikke ønsker at lade sig vaccinere.

”Vi opfordrer jo kraftigt til, at de bliver vaccineret. Men mange af dem ønsker ikke at blive vaccineret, og det er et af problemerne, for mange af de ældre er allerede vaccineret. Det er de helt unge, som siger, at de ikke kan se noget formål med at blive vaccineret,” siger Ole Bjørstorp.

Det er ikke første gang, at Ishøj er den kommune, som har det højeste smittetal. Hvad vil I gøre for at rette op på det?

”Vi skal have overbevist dem om, at de skal vaccineres eller i hvert fald testes, og der gøres faktisk et stort arbejde. Der er så nogle, som tager imod det, og andre, som ikke gør – det er der, problemet ligger. Det er ikke, fordi der ikke gøres noget,” siger borgmesteren og fortæller, at kommunen sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed skal vurdere, om elever skal sendes hjem fra skole for at forhindre, at smitten spreder sig yderligere.

Også på det lokale gymnasium, som udbyder både STX, HTX og HHX, blev der oprettet et midlertidigt vaccinested i både august og september, hvor eleverne kunne få et stik med vaccinen.

Rektor på Next Sydkystens Gymnasium, Camilla Kofod, fortæller, at det er et problem, at flere af gymnasiets elever er skeptiske over for at blive vaccineret.

”Der er rigtig mange konspirationer ude at gå. De tror på alle mulige historier, de hører. Og det er noget, de får fra sociale medier og ikke-vestligt tv,” siger hun og fortæller, at størstedelen af skolens elever har en ikke-vestlig baggrund.

”Vi har også rigtig mange, som er vaccinerede, så det er jo slet ikke alle. Vi har også som gymnasium gjort en kæmpe indsats for at oplyse, skubbe på og hjælpe dem med at blive vaccineret, men vi kan jo ikke tvinge nogen,” siger Camilla Kofod.