Prøv avisen

Coronakrisen skaber trængsel i ferie-Danmark

Flere danske byer og øer har i år oplevet en øget mængde turister. På Anholt føler nogle øboer sig stavnsbundet, da de ikke kan komme med færgen ud og hjem samme dag. Billedet viser Gilleleje Havn. – Foto: Kristian Poulsen/Biofoto/Ritzau Scanpix

For mange danskere er sommeren tid for rejser til sydens sol. Coronapandemien har imidlertid fået flere til at blive hjemme, og 111 procent flere danskere valgte at leje sommerhus i juli måned. De mange turister er både godt og skidt, fortæller turist og øboer

”De danske øer har masser at byde på. Rush hour er dog ikke på vores repertoire.” Sådan lyder en annonce fra Landdistrikternes Fællesråd. Men det er netop myldretid, proppede færgeovergange og trængte brugsforeninger, der kendetegner den danske sommer 2020.

Det har blandt andet været oplevelsen på Anholt. Den lange bilkø og en stuvende fuld færgeovergang er ikke bare belastende for de mange turister, der kommer gratis med færgen som led i regeringens sommerpakke, men også for de faste øboere. Det fortæller Liselotte Arentz Sørensen, der ejer Anholt Taxi og sammen med sin mand kører øens dagrenovation. Hun har med andre ord fingeren på pulsen, når det kommer til livet på øen.

”Den proppede færge bekymrer øboerne og får os til at føle os låste og stavnsbundet. Det er tanken om slet ikke at kunne komme afsted, hvis der eksempelvis er sket noget med ens familie på fastlandet. Eller hvis man flækker en tand, er det nærmest umuligt at komme over og hjem samme dag,” siger Liselotte Arentz Sørensen og fortsætter:

”I selve højsæsonen har vi haft stor belægning også af mange, som vi aldrig har mødt før. Vi ser mange unge mennesker, som ikke har en tilknytning hertil. Min teori er, at de kommer til øen, fordi mange festivaler er aflyst.”

Det er ikke bare på Anholt, at der har været mange turister. De danske kystbyer generelt har været rigtig godt besøgt, forklarer Anders Rosbo, der er kommunikationschef i turistorganisationen VisitDenmark. Når han ser på antal bookinger, tegner der sig et klart billede af, at det er kystbyerne, der er populære.

Faktisk har 111 procent flere danskere valgt at booke et feriehus i juli sammenlignet med samme periode i 2019. For august er tallet 106 procent. Tyskerne har også været glade for at komme til Danmark, og i august har 21 procent flere tyskere valgt at booke feriehuse i Danmark.

”2020 har været et helt vildt rekordår i forhold til danskernes booking af feriehuse,” siger Anders Rosbo og peger på, at de mange bookinger ved landets kyster betyder færre besøg i de større danske byer. For hotellerne er der sket et fald på 60 procent i juli og august sammenlignet med sidste år. I København er faldet på 80 procent.

”Sommeren 2020 har budt på en ekstrem skævvridning mellem de store byer og kysterne. Hvis denne sommer bliver forbillede for de næste år, skal der sættes ind på det, der kaldes destination management, hvor der arbejdes på at skabe bedre infrastruktur og løsninger på, hvordan man fordeler turisterne bedre,” siger Anders Rosbo.

Fanø har også været godt besøgt denne sommer, og med coronavirussen betyder det for Josefine Franck Bican, at hun i år holder ferie på en anden måde end normalt. Hun blev mødt af en lang bilkø ved færgen, men det er der såmænd ikke noget mærkeligt i, forklarer hun.

”Der er altid kø på rejsedage. Det er ikke noget nyt. Men jeg var overrasket over, hvor besat færgen var af gående og cyklister. Jeg har aldrig set så ekstreme folkemængder med færgen før,” siger Josefine Franck Bican, der de sidste 57 somre har forladt huset i Lyngby til fordel for huset på Fanø.

Lige med undtagelse af færgeovergangen har hun ikke mødt de store horder af turister, som hun hører lokale og venner fra øen tale om. Hun handler nemlig tidligere end de mange andre turister. Normalvis plejer turen også at gå til Nordby for at ose rundt i byens butikker, men på grund af de mange mennesker har hun valgt at ”holde sig væk” og udsætte shoppeturen til en anden god gang.

”Normalt ville jeg sige, at jeg har ferie og ikke har travlt, men med så mange mennesker og det store tryk på øen, har jeg valgt at gå ud tidligt om morgenen. Det er ikke fordi, jeg er angst for at blive smittet med corona, men jeg vil gerne passe på min familie, som er mere udsat, end jeg selv er.”

Selvom Danmark har oplevet en stigning af turister i år, mener professor og turismeforsker ved Syddansk Universitet Anne-Mette Hjalager, at Danmark sagtens kan stå distancen, hvis samme mængde turister melder sig i Danmark næste år.

”Jeg anerkender, at det har været en meget speciel sommer i år, og jeg kan godt forstå, at småøerne pludselig har oplevet en helt anden travlhed. Men jeg køber ikke præmissen om, at Danmark skulle være for lille til flere turister. Jeg mener heller ikke, at man skal satse med hovedet under armen på at få et byggeboom i gang med hoteller, sommerhuse, attraktioner og infrastruktur.”

Hun foreslår i stedet, at man kunne arbejde på, at brede sæsonen ud. Eksempelvis ved at justere priserne eller udbyde nye og anderledes oplevelser og aktiviteter uden for sæsonen.

Netop en håndsrækning fra regeringens side til oplevelser og aktiviteter uden for højsæsonen, havde været lige det, man godt kunne bruge på Fanø, lyder det fra Christian Lorenzen (K), formand for Fanø Kommunes erhvervs, natur- og teknikudvalg. Han kalder regeringens sommerpakke med gratis færgeovergange for ”ærgerlig” og ”skudt ved siden af”, og han havde hellere set en hjælpende hånd uden for højsæsonen:

”Vi var overraskede og uforberedte på, hvor voldsomt mange turister, der pludselig kom til øen. Vi kan ikke fra den ene dag til den anden eksempelvis øge restaurantkapaciteten til det dobbelte. Derfor er mange gået forgæves, og det er både frustrerende for turisterne og for de erhvervsdrivende, der gerne vil have tilfredse kunder,” siger Christian Lorentzen.