Coronakrisen har sat prop i asylsystemet

Grænselukninger verden over har ført til, at kun 38 har søgt asyl siden coronakrisens udbrud herhjemme ifølge de nyeste tal. Nu mener både SF og DF, at vi skal udnytte situationen til at vende asylsystemet på hovedet. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye afviser (S), at flere kvoteflygtninge er løsningen

På begge danske politiske fløje mener man, at situationen fordrer, at man agerer nu. På billedet er det migranter i havnebyen Mytilene på øen Lesbos, Grækenland.
På begge danske politiske fløje mener man, at situationen fordrer, at man agerer nu. På billedet er det migranter i havnebyen Mytilene på øen Lesbos, Grækenland. Foto: Elias Marcou/Reuters/Ritzau Scanpix

Året begyndte nogenlunde som det foregående, når det gælder antallet af personer, der dukkede op ved Danmarks grænser for at søge asyl. I de første 11 uger af 2020 lå det ugentlige antal ansøgninger på mellem 30 og 55, hvilket til forveksling ligner den tilsvarende periode i 2019, men derefter skete der et pludseligt fald. I uge 12 var det blot 16 personer, der søgte asyl. Ugen efter var det otte. Så ni. Og i uge 15, som er den seneste uge, der er opgjort, registrerede de danske udlændingemyndigheder blot fem asylansøgninger. Dermed styrtdykkede kurven langt under sidste års asyltal, der samlet var det laveste i 11 år.

Faldet er kommet direkte i kølvandet af de grænselukninger, som regeringer i store dele af verden – heriblandt Danmarks – har gennemført for at mindske smittespredning under coronakrisen. Selvom man fortsat ikke kan afvise asylansøgere ved grænsen, har de bevogtede grænser i Europa nedbragt antallet af spontane asylansøgere herhjemme markant. Og den erfaring bør man tage med videre i den politiske proces, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard. Hun mener, at man bør bruge coronakrisen som startskuddet til at rette fokus på de områder, hvorfra flygtningestrømmene udspringer.

”Problemet er jo ikke væk, fordi der ikke kommer nogen til grænsen lige nu. Der er stadig mennesker, der vil hertil, og også mennesker, der har brug for beskyttelse. Dem skal vi ikke lade i stikken, men de skal heller ikke til andre lande. Vi bør tage det meget mere seriøst, hvordan vi sætter ind og hjælper i nærområderne,” mener Pia Kjærsgaard.

På den modsatte politiske fløj mener Carl Valentin, SF’s ordfører på udlændinge- og integrationsområdet, også, at den nuværende situation bør udnyttes til en grundlæggende reform af asylsystemet. Det vigtigste er, at vi kommer i gang med at tage imod kvoteflygtninge, mener han.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er det rigtige at gøre for at sikre en mere retfærdig fordeling af flygtninge. Det vil også gavne os, for vi kan opnå større kontrol over flygtninge og den spontane asyl ved at sikre en bedre og mere velfungerende fordeling via kvoteordningen,” mener Carl Valentin.