Coronalivet har givet os sul på sidebenene

Undersøgelser viser, at flere har taget et par ekstra kilo på og rørt sig mindre under nedlukningen. Det bliver en udfordring at få alle tilbage til idrætslivet

En undersøgelse fra den første nedlukning i foråret 2020 viste, at 28 procent spiste mere og tog på i vægt. ”Mange arbejder hjemmefra, hvor man sidder ned hele dagen. De har heller ikke kunnet gå til den sport, de plejer, og nogle har også ændret deres kostvaner og er begyndt at spise anderledes. Alt sammen kan bidrage til vægtændringer,” siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Tatjana Hejgaard.
En undersøgelse fra den første nedlukning i foråret 2020 viste, at 28 procent spiste mere og tog på i vægt. ”Mange arbejder hjemmefra, hvor man sidder ned hele dagen. De har heller ikke kunnet gå til den sport, de plejer, og nogle har også ændret deres kostvaner og er begyndt at spise anderledes. Alt sammen kan bidrage til vægtændringer,” siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Tatjana Hejgaard. Foto: Lisa Vanovitch/Panthermedia/Ritzau Scanpix.

Idrætshaller, fitnesscentre og svømmehaller har været lukket hele vinteren. Og selvom mange i stedet har skiftet ketsjer og løbebånd ud med spadsereture, har det lukkede idrætsliv ramt folkesundheden. Vi er blevet tungere og har fået ringere kondi.

Det er en udfordring, mener Tatjana Hejgaard, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen:

”Mange arbejder hjemmefra, hvor man sidder ned hele dagen. De har heller ikke kunnet gå til den sport, de plejer, og nogle har også ændret deres kostvaner og er begyndt at spise anderledes. Alt sammen kan bidrage til vægtændringer,” siger hun.

En undersøgelse fra den første nedlukning i foråret 2020 viste, at 28 procent spiste mere og tog på i vægt. Michael Bom Frøst, der er lektor i food science på Københavns Universitet, og Davide Giacalone, der er lektor i teknologi og innovation på Syddansk Universitet, står bag undersøgelsen. De er begge overraskede over resultatet.

”Det er bekymrende, at 28 procent har taget på under corona. Der var særligt forøget indtag af søde sager og kage, fordi flere er begyndt at bage mere under nedlukningen,” siger Davide Giacalone.

Mens der blev spist mere sødt i foråret 2020, blev der spist mindre frugt. Mange kontoransatte har frugtordning på arbejdspladsen, som de ikke har kunnet møde fysisk ind på.

”De har snacket andre ting derhjemme i stedet. Og gerne de søde sager,” siger Davide Giacalone.

Det kan være bekymrende, hvis det usunde bliver en ny vane, mener lektorerne. Det er Tatjana Hejgaard enig i.

”Jeg tror, der vil være stor forskel på, hvem der får svært ved at komme i gang igen, når fitnesscentre og foreningsliv åbner. Nogle længes efter at komme i træningscenteret. For andre er det noget, man gør, fordi man ved, at man bør. Der er det selvfølgelig sværere. Man skal skifte de magelige vaner, man har tillagt sig under corona med en mere fysisk aktiv hverdag,” siger hun.

Thorkild I. A. Sørensen er professor emeritus på Københavns Universitet og har forsket i fedme og vægtstigning. Han tror ikke, at det bliver svært for de fleste at vende tilbage til en sund livsstil. Han er dog overrasket over, at 28 procent har ændret kostvaner og taget på i vægt, og nogle risikerer på sigt at udvikle fedme.

”Vægtstigningen kan for nogle udløse problemer med stofskiftet, så man får følgevirkninger. For eksempel øges risikoen for diabetes, højt blodtryk og blodpropper. For langt de fleste vil det dog ikke være et problem,” siger Thorkild I. A. Sørensen.

En ny undersøgelse fra Syddansk Universitet blandt børn og unge viser, at 9 ud af 10 denne vinter ikke har levet op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om en times daglig fysisk aktivitet.

Tanja Schmidt er postdoc ved institut for idræt og biomekanik på Syddansk Universitet. Hun har været en del af undersøgelsen, og hun er overrasket over resultatet.

”Vi var godt klar over, at der ville være en udfordring med at opretholde den sædvanlige fysiske aktivitet under nedlukningen. Men vi havde ikke forventet, at det drejede sig om så mange,” siger hun.

Syddansk Universitet har også testet en 8. klasse på Tre Falke Skolen på Frederiksberg for at se på de unges fysiske form under nedlukningen. Resultatet viste, at eleverne i gennemsnit havde taget 7,6 kilo på – hvoraf 3,3 kilo var fedt. Ganske vist er der tale om unge i voksealderen, men vægtøgningen kan ikke forklares med pubertet alene.

Det er således både unge og voksne, der har taget på og rørt sig for lidt. Dog er forandringerne i Danmark mindre sammenlignet med andre europæiske lande, forklarer lektor Davide Giacalone, der også har forsket internationalt i kostvaner under corona.

”Det skyldes, at vi har haft en forholdsvis skånsom nedlukning i forhold til eksempelvis de sydeuropæiske lande, der har haft udgangsforbud, længerevarende nedlukninger og maskepåbud i længere tid og flere steder,” forklarer Davide Giacalone.

Med den gradvise genåbning af Danmark er der åbnet for udendørs idræts- og foreningsaktiviteter. Man må være op til 25 personer samlet, hvilket betyder, at der igen er liv på landets fodboldbaner.