Folk er tilbage på arbejde, tog og busser er fyldte, der er gang i restauranterne, og partybusserne giver den bas i nattelivet. Men selvom coronasmitten og antallet af indlagte stiger, er danskerne ikke bekymrede.
På den seneste måling fra HOPE, der analyserer data om danskernes adfærd under corona, kunne man således næsten ikke aflæse nogen reaktion på den tiltagende smitte, oplyser projektets leder professor Michael Bang Petersen.
”Vi kunne dog se, at den faldende trusselsoplevelse var stagneret. Så der er indikationer på, at folk har bemærket, at der er ved at ske noget. Men det er ikke sådan, at man har skærpet opmærksomheden eller er blevet mere bekymrede,” siger han og forklarer, at det skyldes, at befolkningen fortsat har høj tillid til sundhedsmyndighederne.
”Hvis myndighederne går ud og kommunikerer, at de er bekymrede, vil jeg tro, at vi igen vil se en opbakning til smitteforebyggende tiltag. I særdeleshed, hvis det handler om undgå værre restriktioner. Vi har før set, at befolkningen er klar til at reagere smitteforebyggende, inden tingene kommer ud af kontrol. Men lige nu og her er vi ikke der, hvor man tænker, at man skal hanke op i sig selv igen,” siger han.
Lone Simonsen, epidemiolog og professor ved Roskilde Universitet samt medlem af regeringens såkaldte referencegruppe omkring corona, kunne godt tænke sig, at vi ”hankede lidt op”.
”Jeg synes, det næste logiske skridt er at genindføre coronapas, så vi kan give et blidt skub til at nogle af dem, der mangler at blive vaccineret. Og så er det godt at huske på stadig at spritte hænder, lufte ud, når vi er sammen med flere, og i det hele taget trække os lidt, når det går voldsomt til,” siger Lone Simonsen, som er en af de epidemiologer, der holder øje med indlæggelser.
Der er flere grunde til, at epidemien tager fart nu, forklarer Lone Simonsen:
”Vi har lukket samfundet op, sommereffekten er ovre, og så er det delta-varianten, vi har. Den spreder sig dobbelt så effektivt og er dobbelt så alvorlig for de ældre, som tidligere varianter. Men der er ikke et voldsomt tryk på intensivafdelingerne. Det er slet ikke sådan, som det ville have været, hvis vi ikke var vaccinerede. Men det kan da godt være, at vi er nødt til at træde lidt på bremsen, og her er coronapasset et godt bud,” siger Lone Simonsen, som ikke tror, vi får en nedlukning af samfundet igen.
Gårsdagens indlæggelsestal var 219, og de fleste af de yngre indlagte er ikke vaccinerede.
”Der er områder, hvor smitten er mere udbredt og vaccinedækningen dårligere. Det er den perfekte storm for at få nogle alvorlige sygdomstilfælde. Hvis man er u-vaccineret, er ens risiko for at få corona større end nogensinde før,” siger hun.
Ifølge Michael Bang Petersen er det så som så med sympatien for ikke-vaccinerede.
”Min vurdering er, at empatien for uvaccinerede, der bliver syge, er mindre. Fordi der har været en forholdsregel, man kunne tage, og det har man valgt ikke at gøre,” siger han.
86 procent af alle over 12 år er færdigvaccinerede. Knap fem procent af hele befolkningen har fået tredje stik. Alle over 65 år tilbydes tredje stik seks en halv måned efter andet stik. Sundhedsstyrelsen vurderer, at alle skal revaccineres på sigt.