EU-parlamentariker: ”Coronatiden har givet mere fleksibilitet”

EU-parlamentariker for SF, Kira Marie Peter-Hansen, er glad for, at hun ikke længere er bange for at gå glip af noget, når hun bruger lørdag aften på sofaen

Kira Marie Peter-Hansen (født i 1998) husker sig selv på, at det vigtigste råd under nedlukningen er at komme ud i den friske luft, selvom det kan virke uoverskueligt.
Kira Marie Peter-Hansen (født i 1998) husker sig selv på, at det vigtigste råd under nedlukningen er at komme ud i den friske luft, selvom det kan virke uoverskueligt. Foto: William Vest-Lillesøe.

Hvad er det værste ved den her tid?

Det er, at jeg ikke kan se alle mine venner og veninder i grupper, der er større end fem, og at vi ikke kan lave alt det, vi plejer at lave. På et lidt mere professionelt plan synes jeg, det er vildt ærgerligt at være startet som nyvalgt og kun have haft et halvt år, før verden lukkede ned. Jeg har ikke rigtig kunnet lære mine kolleger at kende – i hvert fald ikke særlig godt. Det kan jeg mærke, at jeg er virkelig ærgerlig over, fordi det jo også betyder noget for, hvordan man kan arbejde sammen – om man kender hinanden.

Jeg har været i Bruxelles i nogle længere perioder undervejs, men parlamentet arbejder 100 procent online, så der har ikke rigtig været nogen fysiske møder, hvor man har kunnet lære folk fra sin egen eller de andre grupper at kende. Det har man skullet gøre over Zoom, og det er altså ikke helt det samme.

Hvad er det bedste ved den her tid?

Det er, at jeg ikke længere har fomo (fear of missing out – frygten for at gå glip af noget, red.), når jeg sidder og ser Netflix en lørdag aften. Og at jeg har fået lidt mere ro på. Før corona var min kalender pakket med aftaler flere uger frem. Nu er det meget mere impulsivt og spontant på dagen, når man spørger, om nogen vil med ud at gå en tur, eller finder på andre ting at lave sammen. Det, synes jeg faktisk, er lidt befriende. Så jeg tror, det bedste ved den her tid er, at det har givet noget mere fleksibilitet i min hverdag.

Nævn en bog, film eller en anden kulturoplevelse, som har gjort indtryk på dig under pandemien.

I forsommeren sidste år var jeg ude at se en udstilling om udsatte mænd i samfundet foran Mændenes Hjem på Islands Brygge. Den gjorde et stort indtryk på mig. Men lige for tiden er jeg gået i gang med at se ”Snowpiercer” på Netflix, som viser et klassesamfund som konsekvens af en klimakrise. Den har gjort indtryk ved at vise, at det er godt, at vi ikke har så opdelt et samfund, og hvor vigtigt det er, at vi løser klimakrisen – så fik man også lige politiseret sin Netflix-tid. Herudover har jeg også set ”Bridgerton”. Det er måske lidt federe at få med.

Hvilken ændring i dit liv eller dine vaner vil du gerne bevare efter coronaen?

Jeg vil gerne bevare noget af den online-kommunikation, jeg har fået i mit professionelle liv. Vi har både et kontor i Bruxelles og i Danmark, og epidemien har vist, at det er muligt at have kontakt på tværs af kontorerne. Jeg har for eksempel også lært under corona, at man godt kan deltage online i SF’s gruppemøder, og det håber jeg, at de vil lade mig fortsætte med, efter at landet lukker op.

På det mere private og personlige plan vil jeg gerne holde fast i fleksibiliteten og ikke nødvendigvis planlægge en hel måned frem. Jeg vil gerne have noget plads til at lave det, man lige synes kunne være sjovt på dagen.

Hvad er det bedste råd, du vil give til andre til at komme igennem coronatiden?

Det er nok at komme ud og gå nogle ture. Jeg synes, at det hele var hårdest, da man sumpede helt og slet ikke kom ud. Så det at komme ud i den friske luft vil nok være mit bedste råd, selvom det kan virke uoverskueligt. Men i dag har jeg for eksempel selv været udenfor i en hel time, mens jeg havde et online-møde.