Coronavirus rykker tættere på Danmark: Gør, som du plejer

Det er nu sandsynligt, at også danskere vil blive smittet med coronavirussen, siger de danske sundhedsmyndigheder. I første omgang skal man kun være ekstra opmærksom på sit helbred, hvis man har rejst i Kina eller et af de øvrige lande med mange smittede

”Det er sandsynligt, at vi vil se tilfælde i Danmark," lyder det fra Statens Serum Institut. På billedet er det en kvinde ved Teatro alla Scala-operaen i Milano, der er lukket på grund af frygt for coronavirus.
”Det er sandsynligt, at vi vil se tilfælde i Danmark," lyder det fra Statens Serum Institut. På billedet er det en kvinde ved Teatro alla Scala-operaen i Milano, der er lukket på grund af frygt for coronavirus. Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix.

De danske sundhedsmyndigheder anser det nu for realistisk, at coronavirussen også breder sig til Danmark. Der har været flere tilfælde af smittede i flere lande uden for Kina, og derfor er der også større sandsynlighed for, at en eller flere danskere vil blive smittet, vurderer Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut, SSI.

”Det er sandsynligt, at vi vil se tilfælde i Danmark, og det er også sandsynligt, at der vil kunne ske smittespredning mellem mennesker i Danmark,” siger hun.

Sundhedsstyrelsen og SSI afventer i øjeblikket nye retningslinjer fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol og vil indarbejde disse i de danske retningslinjer, så snart de foreligger. Det vil først og fremmest betyde noget for, hvilke lande og regioner der bliver anset som risikable at rejse i.

Umiddelbart er den øgede risiko dog ikke noget, der skal bekymre danskerne, mener Tyra Grove Krause. Medmindre man har rejst i Kina eller et af de andre berørte lande og områder, er der meget lille sandsynlighed for, at man har coronavirus.

”Som dansker skal man opføre sig, som man plejer. Man skal kontakte sin læge i samme omfang, som man ellers ville gøre. Hvis man kun har milde symptomer på influenza eller forkølelse, som man normalt ikke ville reagere på, skal man heller ikke gøre det nu,” siger hun.

Tyra Grove Krause fremhæver, at flere end 80 procent af de personer, der er smittet med coronavirus, kun mærker sygdommen i let grad og kommer sig uden problemer. Der er også nogle eksempler på smittede, der slet ikke har symptomer.

”Corona opfører sig som en influenzasygdom, og hos de allerfleste vil den gå over af sig selv, men det er klart, at hvis man får symptomer efter at have været i Kina, skal man ringe til sin læge,” siger hun.

Og netop det med at ringe til lægen er afgørende. Det er nemlig vigtigt, at man ikke møder personligt frem hos lægen og eventuelt får smittet andre i venteværelset. Hvis man ringer, vil lægen straks tage kontakt til sygehuset, som sørger for for-svarlig transport og anbringelse i isolation, indtil en test har vist, om man er smittet eller ej.

Corona er mere dødelig end almindelig influenza, fordi vi ikke har dannet immunitet over for virussen, og hvis sygdommen fik lov til at brede sig uhindret, ville cirka dobbelt så mange dø i løbet af en influenzasæson, omkring 2000-4000 mennesker mod normalt 1000-2000 mennesker. Derfor går hele beredskabet ud på at inddæmme og begrænse sygdommen.

Ifølge Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, der har det overordnede ansvar for det danske beredskab over for coronavirussen, styrker det indsatsen, at Danmark har et ”enstrenget system” med en fælles koordinering.

”Alle niveauer og myndigheder er bundet sammen i én fælles struktur. Praktiserende læger, ambulancer, sygehuse, overordnede myndigheder. Vi ved præcis, hvem der beslutter, hvad der skal ske, og hvem der gør hvad,” siger hun.

Bolette Søborg understreger, at de danske sygehuse har den kapacitet, der skal til for at håndtere selv et større antal smittede. For de fleste patienters vedkommende vil de efter at være blevet testet formentlig kunne blive sendt hjem til behandling i hjemmet, indtil de er raske:

”Størstedelen af de smittede har jo meget milde symptomer, så de skal ikke ligge på sygehusene, men kan nøjes med at blive behandlet i isolation i hjemmet, så smitten ikke breder sig.”

Samtidig med at eventuelt smittede patienter bliver behandlet, sørger Styrelsen for Patientssikkerhed for, at alle de mennesker, som de smittede har været i kontakt med, bliver opsøgt og tilsvarende testet og eventuelt indlagt eller sendt i karantæne hjemme.

Da kinesiske virksomheder står for produktionen af en del af de aktive stoffer, der bruges til lægemiddelproduktion i resten af verden, samt en del af det medicinske udstyr, som eksporteres til EU-landene og bruges i sundhedsvæsenet i Danmark, holder Lægemiddelstyrelsen løbende øje med, om der opstår problemer med at skaffe medicin eller udstyr. Ifølge en opdatering på styrelsens hjemmeside i går er der dog ikke på nuværende tidspunkt nogen meldinger om væsentlige forsyningsproblemer som følge af virusudbruddet. Det kan dog ikke udelukkes, at der vil kunne forekomme forsyningsproblemer på længere sigt, skriver man.