Prøv avisen

Coronavirusset har ramt Danmark

Den første dansker er blevet testet positiv for coronavirus. Det oplyste Sundheds- og Ældreministeriet torsdag morgen. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det første smittetilfælde med coronavirus er nu konstateret i Danmark. Statsministeren har indkaldt sikkerhedsudvalg, mens myndigheder varsler flere smittede.

Torsdag morgen kom en forventet, men ikke desto mindre skelsættende nyhed: Den første dansker er nu smittet med coronavirus Covid-19.

Det oplyste Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Den smittede kom mandag hjem fra en skiferie i Lombardiet i det nordlige Italien, hvor virusset hærger. Natten til torsdag fik han konstateret smitten som det første bekræftede tilfælde i Danmark.

Myndighedernes indsats for at holde virusset i skak i Danmark og spore smitten er sat i omdrejninger, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

- Vi tager den nye situation meget alvorligt. Arbejdet med at inddæmme og opspore er nu gået i gang, siger Magnus Heunicke.

Den smittede hedder Jakob Tage Ramlyng og er medarbejder på tv-stationen TV2. Både hans kone og søn er testet negative.

Han har dog efter sin hjemkomst fra Italien nået at være på arbejde onsdag, inden virusset blev påvist.

16 medarbejdere på TV 2 er i skrivende stund sendt i karantæne i deres hjem. Der skal de være i 14 dage.

Han bliver ikke den sidste smittede, lød det fra direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde torsdag i Sundheds- og Ældreministeriet.

Han berettede om, at man i lang tid har regnet med, at der ville komme et smittetilfælde i Danmark.

- Det har bare været et spørgsmål om tid, før den første dansker ville blive smittet med coronavirus, sagde Søren Brostrøm.

Hvidovre Hospital er et af de steder, som modtager patienter. Her erklærer overlæge Thomas Benfield sig klar til flere mulige patienter, men fortæller også, at der er kommet pres på afdelingen.

- Der er blevet mere travlt. Vi er nødt til hele tiden at tage bestik af situationen og sætte de nødvendige ressourcer af, mest til at håndtere logistikken, siger Thomas Benfield.

Ifølge overlægen er der fra torsdag morgen cirka blevet undersøgt en borger i timen rundt omkring på de hospitaler, der modtager folk med symptomer.

Hospitalet har også oplevet en eksplosion i telefonopkald fra bekymrede danskere.

Der er vagttelefoner klar. Men de bliver kimet så meget ned, at borgere nu også ringer alle mulige andre steder hen på hospitalet.

- Det belaster os meget, siger Thomas Benfield.

Ligeledes forlyder det fra Coop, der driver flere kæder af supermarkeder, at danskerne hamstrer håndsprit i en hidtil uset grad. Faktisk må flere butikker melde udsolgt.

Men spørger man Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, behøver det første smittetilfælde dog ikke at skabe panik i befolkningen.

- Og vi arbejder aktivt på at finde ud af, hvad der er ude i det danske samfund, forsikrer han.

Smittetilfældet har også fået politiske konsekvenser.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har indkaldt regeringens sikkerhedsudvalg bestående af en række ministre. Desuden deltager lederne af Politiets og Forsvarets Efterretningstjeneste.

På et møde skal "en ordentlig koordination" sikres.

- Og så kommer vi også til at have et særligt fokus på det danske erhvervsliv i forhold til virksomheder, der kan være berørte, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/