Corydon får kritik af Folketinget i Dong-sag

Finansminister Bjarne Corydon (S) bør have tillid til, at Folketingets medlemmer kan holde på en hemmelighed. Læg de andre tilbud på Dong frem, siger EL, men Corydon afviser

”Jeg er tilfreds med afgørelsen. Den er klog, den er afbalanceret, og den ridser glimrende de hensyn og regler op, der er i sådanne sager,” siger finansministeren.
”Jeg er tilfreds med afgørelsen. Den er klog, den er afbalanceret, og den ridser glimrende de hensyn og regler op, der er i sådanne sager,” siger finansministeren. Foto: Asger Ladefoged.

For finansminister Bjarne Corydon (S) er det sagen, der bare ikke vil dø.

Selvom det er et år og nogle måneder siden, at regeringen, SF, Venstre, Liberal Alliance og De Konservative sagde ja til at sælge 19 procent af aktierne i Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, fortsætter kritikken af salget.

I går var det Folketingets øverste ledelse, præsidiet, som løftede pegefingeren over for finansministeren.

Det skete efter et længere forløb, hvor Bjarne Corydon har gjort det klart, at han ikke stoler nok på politikerne i Folketingets Finansudvalg, når det gælder håndtering af fortrolige oplysninger som eksempelvis de øvrige tilbud på aktierne i Dong.

Uden at tage stilling til de konkrete dokumenter i sagen lægger præsidiet op til, at ministre generelt bør give fortrolige oplysninger til Folketinget, hvis politikerne har en saglig interesse i at få dokumenterne.

Og det er tilfældet i Dong-sagen, fastslår præsidiet. På den baggrund opfordrer Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, igen finansministeren til at fremlægge oplysningerne:

”Det er Folketingets øverste ledelse, der råber vagt i gevær over forløbet. Det er alvorligt for finansministeren,” siger Frank Aaen.

Han mener, at finansministeren bør ”beklage” over for Folketinget, at han har ”hemmeligholdt afgørende oplysninger”.

Det kommer dog næppe til at ske. Bjarne Corydon mener nemlig, at Folketingets Præsidium blåstempler Finansministeriets ageren.

Præsidiet kræver ikke dokumenterne udleveret, og man erkender, at det ikke er muligt at vurdere, om finansminister Bjarne Corydon har ret i, at det kan skade fremtidige salg, hvis interesserede købere risikerer, at deres bud bliver videregivet til Folketinget.

”Jeg er tilfreds med afgørelsen. Den er klog, den er afbalanceret, og den ridser glimrende de hensyn og regler op, der er i sådanne sager,” siger finansministeren.

Ekspert i offentlig forvaltning Jørgen Grønnegaard Christensen mener ikke, at sagen får nogen konsekvenser for Bjarne Corydon. Det er blot en løftet pengefinger, vurderer han.