Sådan får vi flere op på cyklen

Det er i år 20 år siden, den arbejdspladsfunderede cykelkampagne ”Vi cykler til arbejde” blev sat i gang. Siden er konceptet blevet udbredt over hele verden, men selvom der er succeshistorier, må Klaus Bondam erkende, at deltagerantallet de seneste år har været faldende fra et niveau omkring 100.000. Foto: Torben Åndahl/Ritzau Foto

Internationalt set er Danmark helt i top i forhold til, hvor mange der ejer en cykel, og hvor mange der bruger den til transport til skole eller arbejde. Men vi har cyklet mere før, og vi kunne sagtens cykle endnu mere
Marianne Foldberg Steffensen

Det bliver igen og igen dokumenteret, at der er store gevinster ved at vælge cyklen frem for bil, tog og bus. Alligevel er danskerne blevet mindre cykelaktive. Men det kan vi gøre noget ved

Gennem hele næste måned vil omkring 75.000 ganske almindelige danskere dyste inden for disciplinen landevejscykling.

Eller måske er gade- og cykelsticykling en mere passende betegnelse, for det vil i høj grad være inde i byerne og på forholdsvis betryggende afstand af den tunge biltrafik, de fleste af de mange tusinde cykelkilometer vil blive tilbagelagt. Og selvom der, når maj måned er omme, skal bogføres resultater og uddeles præmier, er der ikke tale om en idrætsbegivenhed, men en kampagne, der skal få flere danskere til at indarbejde en god vane i den almindelige, travle arbejdshverdag.

”’Vi cykler til arbejde’ er en kampagne, som handler om at få hjælp af en cyklende kollega til selv at komme i gang, og hvert år er der rørende historier om folk, der oplever øget livskvalitet og måske får tabt sig, fordi det lykkedes at gøre det til en vane,” fortæller Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.

Som omtalt her i avisen viser både dansk og international forskning, at gevinsterne i forhold til at forebygge kræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes ved at få flere borgere til at cykle er ganske betydelige.

Dertil

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.