Prøv avisen

Dårlig hygiejne dræber på sygehusene

ARKIVFOTO. Hygiejnen på de danske sygehuse er for dårlig. Der er kun halvt så mange hygiejnesygeplejersker, som der burde være. Det koster liv på sygehusene, advarer Statens Serums Institut (SSI). (se Ritzau historie 031444) --Hillerød Hospital - Rengørin Foto: Jeppe Michael Jensen

Der er alt for få hygiejnesygeplejersker på sygehusene. Det kan koste patienterne livet, advarer Statens Serum Institut

Hygiejnen på de danske sygehuse er for dårlig. Der er kun halvt så mange hygiejnesygeplejersker, som der burde være. Det koster liv på sygehusene, advarer Statens Serums Institut (SSI).

Ifølge SSI er der i dag ansat 53 sygeplejersker med speciale i hygiejne på landets sygehuse. Hvis man vil undgå, at patienter dør som følge af dårlig hygiejne, er der brug for det dobbelte.

- Der er en langt større risiko for at blive smittet med en livsfarlig bakterie, når der er så få hygiejnesygeplejersker på landets sygehuse. Vi skal mindst op på 100, hvis vi skal undgå patientdødsfald, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er afdelingslæge ved Statens Serum Institut.

Konsekvensen af manglen på hygiejnesygeplejersker ses på udbredelsen af den livsfarlige infektion, C. difficile 027. I første halvdel af 2009 døde 29 patienter, efter de var blevet smittet med bakterien på sygehuset.

- Hvis vi havde nok hygiejnesygeplejersker, ville de have stoppet spredningen og dødsfaldene var udeblevet, siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, og fortsætter:

- Hver sygehusafdeling skulle have modtaget undervisning i håndteringen af denne bakterie, men det er en umulig opgave at nå for det lave antal af hygiejnesygeplejersker, vi har i dag.

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, ser med samme alvor på manglen af hygiejnesygeplejersker. Hun vil nu rejse problemet for sundhedsminister, Bertel Haarder (V).

- Jeg vil forelægge en handlingsplan for Bertel Haarder, hvor jeg vil gøre det lovpligtigt for sygehusene at have hygiejnesygeplejersker. Jeg regner med, at vi når til enighed, inden Folketinget går på sommerferie, siger Liselott Blixt.

En hygiejnesygeplejerskes job er at forebygge og bekæmpe smitte og infektioner på sygehusene. Og de skal undervise sygeplejersker i korrekt hygiejnehåndtering.