Dækning af religion i DR kritiseres

Danmarks Radio risikerer langsomt at klemme livet ud af det religiøse stof, hvis de bliver for vidtfavnende i deres dækning, mener kritikere. Lukningen af "Ved dagens begyndelse" er seneste skridt i den retning, mener de

Af Freya Skov

Når radioprogrammet "Ved dagens begyndelse" på P1 lukker om mindre end en måned, sker det som led i et ønske fra Danmarks Radio om at favne bredere i dækningen af det religiøse stof.

Fra 15. januar vil programmets sendetid på fem minutter derfor indgå i P1's øvrige morgenflade. Her skal den ekstra tid blandt andet bruges på indslag om tro og religion, områder, der skal integreres i det øvrige morgenprogram, forklarer kanalredaktør på P1, Anders Kinch-Jensen.

–"Ved dagens begyndelse" lukker, fordi P1 i de senere år har givet trosmæssige og etiske emner en mere naturlig plads i hele programfladen. Derfor mener vi, at trosstoffet sagtens kan leve på græs med de andre stofområder, siger han.

Men den holdning høster skarp kritik fra landets største seer- og lytterorganisation, KLF, Kirke & Medier.

– Det svarer til, at man sætter varerne tilfældigt ind på supermarkedets hylder, så kunderne skal farte rundt for at finde det, de leder efter. Når "Ved dagens begyndelse" lukker, skal man sidde og følge en hel programflade for at finde indslagene om tro, og det er en forringelse af det kristne stof, siger formand Lars Peter Melchiorsen, der kritiserer DR for at true eksistensen af programmer med særlige profiler til fordel for blandede mainstream-programmer.

Han tror ikke på, at P1 vil være i stand til at integrere trosstoffet i den daglige sendeflade.

– Jeg har svært ved at se, hvordan man kan integrere et holdningsbaseret program som "Ved dagens begyndelse" i et journalistisk produkt. Jeg tror desværre, at der vil blive tale om reduktion frem for integration, siger Lars Peter Melchiorsen.

Men netop det holdningsbaserede præg er noget af det, Anders Kinch-Jensen gerne vil være foruden.

– Som det er nu, er programmet en blanding af forkyndelse og religion, og med den kombination sætter man sig mellem to stole. Det er fint nok med den rene vare, som for eksempel vores transmission fra højmessen. Men lige nu kommer programmet til at virke som et møbel, der ikke passer ind i stuen, siger han.

Den holdning er et udtryk for en generel modstand mod de programmer, der har deres afsæt i kristendommen. Det mener sognepræst Lone Hindø, kvinden bag de 16.000 underskrifter, der standsede lukningen af "Før søndagen".

– Hvis man følger den linje, der har været hen over de senere år, så kan man se, at de små, kristne programmer langsomt har fået dårligere vilkår. Der sker en langsom kvælning af stoffet, hvor man udhuler programmerne for til sidst at sige stop. Den strategi brugte man på "Før søndagen", og jeg tror, den samme strategi gør sig gældende her, siger hun.

På P1 mener kanalredaktør Anders Kinch-Jensen dog ikke, at en fredning af nogle programmer er vejen frem.

– Man gør næsten stoffet en bjørnetjeneste ved at frede det. Jeg mener ikke, at hverken lyttere eller stofområdet har gavn af at have særstatus. Når den øvrige morgenflade er et journalistisk produkt, hvor alle synspunkter skal kunne vendes og efterprøves, så kan det virke mærkeligt med fem minutters monolog, der har karakter af en leder. Det er fint med prædike- og talerstole, men det er ikke sikkert, at den bedste beslutning er at stille dem midt i morgentrafikken, siger han.

Derimod skal journalistikken om trosspørgsmål have bedre plads, og det har den faktisk allerede fået, understreger kanalredaktøren.

– Grundholdningen er, at P1 skal afspejle den tid, vi lever i, og derfor har vi øget mængden af religiøst stof de seneste fem-seks år. Nogen har kritiseret os for at have for meget, fordi det breder sig i sendefladen, men det er jeg ikke enig i, siger han.

Og noget kunne tyde på, at han kan hente opbakning til det synspunkt blandt danskerne anno 2006. I den brede befolkning såvel som i medierne har interessen nemlig fjernet sig fra kristendommen. I stedet er man nysgerrig efter at vide mere om de andre religioner, der fylder mere og mere af vores hverdag. Det fortæller René Dybdal Pedersen, ph.d stipendiat ved Aarhus Universitet. Han beskæftiger sig især med medier og religion og er ikke overrasket over lukningen af "Ved dagens begyndelse".

– Det passer meget godt i tråd med, hvad der ellers sker: Religion fylder meget, og det ser man også i medierne. Men min vurdering er, at der er sket et skred, hvor man i højere grad interesserer sig for det multireligiøse frem for det kristne. Derfor er der meget fokus på at forstå "de andre" i medierne, at afspejle den religiøse diversitet. Man bliver mere bevidst om, at vi lever i et multikulturelt samfund, og dermed opstår der en større iver efter at få indblik i, hvad de andre religioner er.

freya@kristeligt-dagblad.dk