Den dag verden kom til Lolland

Rødby på Lolland er blevet første stop i Danmark for hundredvis af flygtninge og migranter. Kristeligt Dagblad besøgte havnebyen og mødte nogle af flygtningene, hvoraf mange forsøger at komme videre til Sverige

I søndags kom flere hundrede flygtninge til den lollandske havneby, og tilstrømningen fortsatte i går. Nogle håber på asyl i Danmark, men langt de fleste vil gerne videre til vores skandinaviske nabolande, især Sverige.
I søndags kom flere hundrede flygtninge til den lollandske havneby, og tilstrømningen fortsatte i går. Nogle håber på asyl i Danmark, men langt de fleste vil gerne videre til vores skandinaviske nabolande, især Sverige.

Normalt ligger Rødby Færgestation og stationsbygning øde hen, og om sommeren har stationsbygningen sågar slet ikke åbent.

Men sådan er det ikke i disse dage.

I søndags kom flere hundrede flygtninge til den lollandske havneby, og tilstrømningen fortsatte i går. Nogle håber på asyl i Danmark, men langt de fleste vil gerne videre til vores skandinaviske nabolande, især Sverige.

I går valgte en stor del af de flygtninge, som ønsker at komme længere nordpå, derfor at stikke af fra politiet. Det var både flygtninge, der havde overnattet i Rødby, og flygtninge, som kom med toget til Rødby i går formiddag. Klokken 12.30 var stationen og stationsbygningen derfor næsten tom for flygtninge og immigranter.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men ikke længe efter kørte et nyt tog fra færgen og ind på togskinnerne i Rødby. Politiet besluttede ikke at lukke nogen ud, før de havde nok mandskab til at kontrollere situationen på en fredelig måde.

Såvel flygtninge som almindelige passagerer måtte derfor væbne sig med tålmodighed og vente inde i toget i uvished om, hvorvidt de kunne få lov til at komme videre.

Samtidig opholdt de få flygtninge, som tidligere på dagen havde valgt ikke at flygte væk fra stationen, sig inde i stationsbygningen. Det var cirka 15 mennesker, som roligt, men anspændt sad og afventede situationen. Trætheden og udmattelsen var ikke til at tage fejl af. De havde tilbagelagt en lang og hård rejse fra krigene i Mellemøsten. Langt størstedelen kom fra Syrien, men der var også flere fra Afghanistan og Irak.

Blandt dem var Sara på 29 år, som var flygtet fra Damaskus i Syrien. Hendes mand flygtede til Sverige for et år siden, og hun begav sig for tre-fire uger siden ud på den lange rejse sammen med deres to børn på henholdsvis 18 måneder og fire år i håbet om at nå frem til sin mand. 

Hun ankom med toget til Rødby i går formiddag, og i går sad hun i den lille stationsbygning, mens det yngste af hendes børn sov i hendes arme, og datteren på fire år legede med sin bamse. Det var foruden en rygsæk det eneste, familien havde medbragt på den lange og farlige færd til Europa.

Sara var meget bekymret for, hvor de nu skulle hen, og hvad der ville komme til at ske. Hendes største ønske er at komme til Sverige, så familien kan samles igen. Hun forklarede, hvor hård rejsen havde været, imens hun tog sig til venstre arm, fordi hun stort set siden, hun forlod Syrien, har måtte bære på sin lille søn. Hun forklarer på et lidt besværet engelsk, at hun er flygtet, for at hendes børn kan få et liv i sikkerhed og med skolegang.

”Det eneste, jeg ønsker, er et stille liv uden krig, skyderier og død, og jeg ønsker, at mine børn skal komme i skole.”

Efter godt fire timer i ventesalen kommer et par betjente og forklarer, at Sara og børnene skal komme med ud i en bil, som skal køre dem til Maribo, hvor en sagsbehandler skal tage stilling til, hvor de skal hen. Men det er ikke let for Sara og de andre syrere at forstå, hvor de bliver taget hen, og man kan mærke på hende, at hun er bange for, hvad der kommer til at ske.

Men politibetjentene prøver tålmodigt at forklare, at det er bedst, at de følger med. Den ældste datter får sin lille lyserøde rygsæk på ryggen, og Sara løfter sønnen over på højre arm, mens en betjent hjælper med at bære rygsækken. De bliver vist ud til en minibus på parkeringspladsen, som kører den lille familie videre til Maribo.

Ikke længe efter har politiet modtaget forstærkninger i form af endnu flere betjente, som skal hjælpe med at få fragtet flygtninge og immigranter fra toget og direkte over i busser, så man ikke står i den samme situation, som man havde tidligere på dagene med hundredvis af flygtninge ude på motorvejen.

Efter toget har skiftet spor, så det er placeret lige ud for parkeringspladserne, hvor busserne holder, stiller politibetjentene op. En stor del af dem blev placeret oppe ved toget, og en anden gruppe dannede et menneskeligt gitter fra stationen og hen til bussen. Stille og roligt blev flygtningene gelejdet ud af toget og over i bussen.

Samtidig kom flere af de lokale til stationen for at hilse flygtningene velkommen. Blandt andet en mor, som havde taget sin tre døtre med for at dele vand og kiks ud til de udmattede flygtninge.

Nogle andre lokale, som også gerne ville hjælpe, har oprettet facebookgruppen ”Hjælp til flygtninge”. Det er blandt andet Sussi Knudsen, som selv lever af det, hun tjener på at sælge Hus Forbi, og hvad hun kan finde i skraldespande. Hun synes som de andre af gruppens medlemmer, at det er så forfærdeligt, at mennesker og ikke mindst børn er nødt til at flygte. Derfor har hun siden i søndags været med til at uddele mad, juice, tøj, bleer og andre fornødenheder til de flygtninge, som kommer til Rødby.

Andre borgere er bare kommet for at se det, de har set i fjernsynet. En af dem var Jørgen Klausen, som tilbage i 1954 arbejde på havnen. Han fortæller, at der aldrig i havnens levetid siden 1953 har været så mange mennesker.