Folk med dårlig ryg er nærere beslægtet med aber

Da vi udviklede os til opretgående væsener, fik vi også rygsmerter med i købet

Ifølge forskere, har cirka 60 procent af alle mennesker rygsmerter. Her ses vores forfader under en indisk demonstration.
Ifølge forskere, har cirka 60 procent af alle mennesker rygsmerter. Her ses vores forfader under en indisk demonstration.

Vi stammer alle fra aberne, men nu mener forskere at have fundet ud af, at folk med diskusprolapser og kroniske rygsmerter ofte har en tættere forbindelse til chimpansen - den abe, der er tættest på mennesket.

Det fremgår af nye undersøgelser fra forskere i Island, Skotland og Canada.

”Vi har forsket i rygproblemer, og vi kan se, at det er mere udbredt blandt mennesker end andre aber. Vores teori er, at det hænger sammen med menneskets udvikling til at gå på to ben. Nogle mennesker har været bedre til at tilpasse sig, mens andre har en rygsøjle, der er tættere på vore forfædre,” forklarer Dr. Una Strand Viðarsdóttir fra Islands Universitet til Kristeligt Dagblad.

Helt konkret handler det om den nederste del af rygsøjlen.

”Vi har studeret skeletter og sammenlignet rygsøjlen og ryghvirvlerne, og vi fandt, at folk, der har dårlig ryg, har en rygsøjle, hvis form er meget tættere på chimpanser, end hos folk, der ikke har rygproblemer,” fortsætter Una Strand Viðarsdóttir, der forsker i anatomi og antropologi.

Det er et sted mellem otte og ni millioner år siden, at såvel mennesket som chimpanser udviklede sig fra de samme forfædre.

Siden har de udviklet sigi hver sin retning, og teorien er, at det menneskelige skelet ikke har tilpasset sig hos alle til at gå på to ben. Belastningen af ryg og for den sags skyld knæ og hofter er meget mindre, hvis den fordeles på fire ben.

Chimpansen, som genetisk er tættest på mennesker, bevæger sig frem på fødderne, men bruger knoerne til at støtte med. Orangutangerne har omvendt en mere hængende gang.

Forskerne antager, at omkring 60 procent af alle mennesker har rygsmerter, og Una Strand Viðarsdóttir forklarer, at det for en trænet person er muligt at se med det blotte øje, om en person har en rygsøjle, der ligner en chimpanses.

Håbet er, at det med yderligere viden vil være muligt at forudse og dermed forebygge fremtidige ryg-problemer.