Prøv avisen

Dagens julesalme med Georg Metz

Georg Metz var chefredaktør på dagbladet Information 1994-96, og han har i mange år holdt en lang række foredrag. - Foto: Kristian Djurhuus.

Igennem december spørger vi kendte danskere om deres yndlingsjulesalme. I dag forfatter og anmelder Georg Metz

Forfatter, foredragsholder og anmelder Georg Metz foretrækker en julesalme med tekst af B.S. Ingemann.

- 'Julen har bragt velsignet bud' er meget smuk og yndig, fordi den er så lidt gudelig; så lidt teologisk. Den ligger i forlængelse af Ingemanns morgen- og aftensange og har lidt samme klang, siger Georg Metz.

- Det er så troskyldigt og smukt et billede: 'Dans, lille barn, på moders skød', så man kan få helt tårer i øjnene, fortsætter han.

Georg Metz går ikke selv i kirke, men bliver engang imellem 'jaget rundt om et juletræ', som han fortæller det. Og netop fordi, han ikke er religiøs, har han valgt Ingemanns salme.

- Grundtvig er, undskyld jeg siger det, fandeme så helligt, at det ikke er til at holde ud - jeg skal tage det med en tang. Alt i alt tiltales jeg mest af Ingemann. Han er efter min mening en af de største lyrikere, en meget stor rytmisk, musikalsk digter. Man kan spørge sig selv, om han skriver salmer. Jeg kender progressive teologer, der mener, det mere er sange, siger Georg Metz.

Smuk melodi
Georg Metz er tilknyttet Information, hvor han blandt andet anmelder historisk litteratur og opera. 'Julen har bragt velsignet bud' har melodi af C.E.F. Weyse, og skulle Georg Metz vælge en yndlingsjulesalme ud fra musikken og ikke teksten, ville valget i stedet falde på 'Blomstre som en rosengård' med tekst af Grundtvig og melodi af Hartmann, mens 'Julen har bragt velsignet bud' har melodi af C.E.F. Weyse.

- Den har de lange toner til sidst. Den er meget smuk. Weyse er lige i nærheden af det sentimentale, siger Georg Metz.

Georg Metz sender stafetten videre til Niels Helveg Petersen.