Dagligdags kulturarv får huspriser til at stige

Restaurering af gamle, bevaringsværdige huse betaler sig. Det er den sønderjyske Vadehavs-landsby Ballum et godt eksempel på

45 beboede bygninger i landsbyen Ballum er gennem de seneste fem år blevet bevaret og forskønnet med henblik på at sikre deres kulturhistoriske værdi. Her ses et af husene.
45 beboede bygninger i landsbyen Ballum er gennem de seneste fem år blevet bevaret og forskønnet med henblik på at sikre deres kulturhistoriske værdi. Her ses et af husene. Foto: Petra Theibel Jacobsen.

I landsbyen Ballum mellem Ribe og Tønder har et omfattende restaureringsprojekt ikke blot gjort husene pænere at se på. Det har også gjort dem mere værd.

Dermed er byen, der ligger med Vadehavet til den ene side og inddæmmede marker med å-løb, til den anden, et eksempel på, at den del af kulturarven, der er i daglig brug, er med til at få huspriser til at stige.

45 beboede bygninger i byen er gennem de seneste fem år blevet bevaret og forskønnet med henblik på at sikre deres kulturhistoriske værdi.

En sammenligning med udviklingen i den nærmeste landsby viser, at husene i Ballum før bevaringsprojektet var 16 procent dyrere og efter projektets gennemførelse var den gennemsnitlige kvadratmeterpris blevet hele 75 procent højere.

Tallene fremgår af en undersøgelse, som Realdania gennemførte i foråret.

Undersøgelsen, der er lavet på baggrund af en række bevaringsprojekter rundt omkring i Danmark, viser entydigt, at boliger der har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter, bliver solgt til højere priser end huse, der ikke har en særlig bevaringsmæssig værdi.

I gennemsnit er salgspriser for bevaringsværdige enfamilieshuse 30 procent højere.

Ifølge direktør i konsulentvirksomheden Dansk Bygningsarv, Sara Line Bohn, der har været med til at gennemføre undersøgelsen, kan man desuden se, at byen med mange bevaringsværdige huse i det hele taget er mere attraktive.

”Det vigtige er, at man samtidig med den kulturhistoriske bevaring også fører husene ind i fremtiden. Atmosfære, sjæl og alt det, der kan være svært at sætte ord på, skaber steder, hvor vi gerne vil være.

Men for at byer med mange bevaringsværdige bygninger ikke ender som museumslignende steder, er det vigtigt, at der er liv og nogle ejere, der kan se deres fremtid i husene,” siger Sara Line Bohn.

Hun tilføjer, at bygningskulturarv har stor betydning for vores identitet og tilhørsforhold, men at vi også har brug for at kunne sætte kroner og ører på, hvad det betyder, at holde de gamle, bevaringsværdige huse vedlige.

”Jo flere huse, der er bevaringsværdige i en by, jo mere attraktiv bliver byen at bo i.

Det kan man se på målinger af priserne på de ikke-bevaringsværdige bygninger. Hvis et område har mange bevaringsværdige bygninger smitter det positivt af på resten af byen,” siger Sara Line Bohn.

Udover Ballum har Realdania blandt andet kigget på Lønstrup i Nordvestjylland og Troense på Tåsinge, hvor der også er gennemført bevaringsprojekter.

Her er huspriserne steget med henholdsvis 89 og 93 procent.