Prøv avisen

Minister vil hjælpe ældre og udsatte borgere til at kunne hæve kontanter

Kristeligt Dagblad beskrev i november 2020, hvordan stadig flere banker lukker deres kontantkasser. Det betyder, at det ikke længere vil være muligt at hæve kontant i landets banker. I stedet skal man gøre brug af hæveautomater eller netbank. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Ældre og socialt udsatte skal have mulighed for at hæve kontanter i banken. Sådan lyder det fra fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S), der nu opfordrer pengeinstitutterne til at strække sig langt for at hjælpe ældre og socialt udsatte

Det er ikke rimeligt, at ældre og socialt udsatte i stigende grad forhindres i at hæve kontanter, da flere banker lukker for denne mulighed.

Det er meldingen fra fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) i et svar til Dansk Folkeparti.

Kristeligt Dagblad beskrev i november 2020, hvordan stadig flere banker lukker deres kontantkasser.

Det betyder, at det ikke længere vil være muligt at hæve kontant i landets banker. I stedet skal man gøre brug af hæveautomater eller netbank.

Ifølge flere organisationer rammer det dog især landets ældre og socialt udsatte, der særligt gør brug af kontantkasserne. Ældre har ofte svært ved at gøre brug af den digitale netbank, mens eksempelvis hjemløse også rammes, da det ikke er muligt at have et hævekort, da man skal have fast bopæl.

Dette fik Dansk Folkepartis ældre- og socialordfører, Karina Adsbøl, til at rejse sagen over for fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S), der har svaret, at han har forståelse for problematikken.

”Vi skal naturligvis huske, at der er samfundsgrupper, for hvem den digitale omstilling kan være forbundet med udfordringer, blandt andre ældre borgere og socialt udsatte,” lyder det i svaret fra Dan Jørgensen.

Derfor har Erhvervsministeriet nu bedt Finans Danmark, som er interesseorganisation for banker og pengeinstitutter, redegøre for, hvordan man i pengeinstitutterne håndterer, at nogle grupper ikke benytter sig af netbank og hæveautomater. Her skriver Finans Danmark tilbage, at de gerne vil tilgodese problemet for dem, der har særlige behov.

”Jeg vil stærkt opfordre til, at man i pengeinstitutterne strækker sig langt for at hjælpe de af vores ældre medborgere, der har brug for en hjælpende hånd til at få adgang til kontanter,” siger Dan Jørgensen og uddyber, at han også har som mål at hjælpe de socialt udsatte.

”Jeg er glad for, at Københavns Kommune og to pengeinstitutter i samarbejde har fundet en ordning, der her og nu håndterer problemet for de socialt udsatte. Jeg er bevidst om, at ordningen ikke er uden bøvl for de socialt udsatte, og jeg håber snart, at der kan findes en mere permanent ordning, der kan sikre de socialt udsatte en tilstrækkelig adgang til at få udleveret kontanter,” siger Dan Jørgensen.

Social- og Indenrigsministeriet er sammen med Erhvervsministeriet og andre relevante myndigheder i gang med at afdække de juridiske rammer for, hvordan kommunerne i samarbejde med pengeinstitutterne kan tilbyde at hjælpe de mest udsatte borgere med adgang til kontanter.