Danmark er kommet tættere på en bred regering. Men et sammenbrud er ikke utænkeligt

Efter næsten tre ugers sonderinger er udsigten til en bred regering rykket nærmere, men regeringsforhandlingerne kan blive de længste i nyere dansk historie

Foreløbig er der gået tre uger siden valget, og under alle omstændigheder bliver drøftelserne om en ny regering langvarige og måske endog længere end en af den nyere danmarkshistories længste regeringsforhandlinger i 1975
Foreløbig er der gået tre uger siden valget, og under alle omstændigheder bliver drøftelserne om en ny regering langvarige og måske endog længere end en af den nyere danmarkshistories længste regeringsforhandlinger i 1975. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Det er et nybrud i dansk politik, at fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) efter næsten tre ugers sonderinger nu lægger op til egentlige forhandlinger om en bred regering. Og hvis nogen havde troet, at Socialdemokratiets idé om en regering hen over midten blot var en hensigtserklæring, så viser den fungerende statsministers seneste udmeldinger, at hun vil arbejde seriøst for projektet.

Sådan lyder vurderingen fra tre politiske eksperter, efter at fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) på et såkaldt doorstep – et pressemøde – onsdag fortalte, at regeringsforhandlingerne fortsætter med Venstre, Moderaterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti. Tidligere på dagen erklærede Enhedslisten og Alternativet, at de ikke længere var med i forhandlingerne. Allerede efter de første forhandlinger for små tre uger siden meddelte Danmarksdemokraterne, at de var ude. Også Nye Borgerlige har trukket sig.