Danmark er nordisk duks i klimapolitik

Tal viser, at Danmarks udledning af drivhusgasser er faldet markant siden 1990. Det viser, at det kan lade sig gøre at indfrie Danmarks klimamål, siger formand for Klimarådet op til, at regeringen i dag præsenterer sit nye klimaudspil

Danmark er det eneste land, som får mere end halvdelen af strømmen fra vindenergi. Til gengæld går det langsommere med omstillingen til elbiler. –
Danmark er det eneste land, som får mere end halvdelen af strømmen fra vindenergi. Til gengæld går det langsommere med omstillingen til elbiler. – . Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Sætter man det lange lys på, så går det faktisk ret godt.

Danmarks udledning af drivhusgasser er faldet med mere end tredjedel siden 1990, hvor man begyndte at måle den slags, og ser man alene på de nordiske lande, er vi duks i klassen, viser tal, som chefkonsulent Ole-Kenneth Nielsen fra Aarhus Universitet har trukket for Kristeligt Dagblad.

”Kigger man på den overordnede trend, er der en tendens til et fald i udledningen af drivhusgasser i Danmark, og sådan er det generelt i de fleste europæiske lande. Man kan konstatere, at faldet er ret væsentligt, og det er jo alt andet lige en succes,” siger Ole-Kenneth Nielsen fra Institut for Miljøvidenskab.

Regeringen præsenterer i dag sit længe bebudede klimaudspil. Denne uge er i det hele taget i klimaets tegn. I går fremlagde FN’s klimapanel, IPCC, en ny rapport, der betoner vigtigheden af at tackle den globale opvarmning.

Beretninger om klimaet er ofte deprimerende. Men tager man de historiske briller på, ser det faktisk pænt ud, lyder det altså fra chefkonsulent Ole-Kenneth Nielsen. Han er sammen med DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet med til at beregne de årlige opgørelser over Danmarks udledning af drivhusgasser.

Når Danmarks CO2-udledning har været lavere end i Sverige og Norge og Finland, skyldes det særligt økonomiske forhold, siger Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet, og professor i miljø-, ressource- og klimaøkonomi ved Københavns Universitet.

”De tal hænger sammen med, at Danmark har haft en svagere økonomisk vækst end de andre nordiske lande,” siger Peter Birch Sørensen.

Tallene dækker kun direkte udledninger i landene og medregner altså ikke vores CO2-aftryk, som når vi flyver eller køber tøj produceret i andre lande. Tallene inkluderer heller ikke industrier, som er udflyttet til eksempelvis Kina.

Udviklingen skyldes blandt andet blandt andet efterlevelse af EU-målsætninger og vores særlige fokus på bæredygtig energi, siger klimaprofessor Katherine Richardson.

”Der findes ingen andre lande end Danmark, der får mere end halvdelen af strømmen fra vindenergi. Det er flot. For 10 år siden sagde man, at det hele ville kollapse, hvis 30 procent af vores energi kom fra vindmøller, men det skete jo ikke. Så vi har gjort det godt, men vi er heller ikke en international duks. For eksempelvis går det langsommere med omstillingen til elbiler. Der har vi en rigtig udfordring, ligesom vi har det, når det kommer til landbruget,” siger Katherine Richardson, der har arbejdet med klima- og miljøproblematikker i en lang række år på Københavs Universitet.

Man ser gerne på udledninger af drivhusgasser inden for tre områder: varme og strøm, landbrug og transport. Og når det gælder energisektoren, går det rigtig godt i Danmark. Her har vi reduceret udledningen fra 26 millioner tons om året i 1990 til 13 millioner tons i dag. Landbruget udleder i dag 10 millioner tons mod 13 millioner tons i 1990, altså også en forbedring, men relativt mindre end i energisektoren. Udledningen i transportsektoren er til gengæld steget fra 11 millioner tons i 1990 til 13 millioner tons i dag, fortæller Katherine Richardson.

”Vi har en særlig udfordring i forhold til transport, og det er nok også derfor, at regeringen vil have noget med om det i sit nye udspil,” siger Katherine Richardson.

Selvom CO2-udledningen faktisk er faldet markant siden 1990, er Peter Birch Sørensen kun behersket optimist i forhold til fremtiden.

”Udviklingen indtil nu viser, at det kan lade sig gøre. Men de nye tal fra FN’s klimapanel viser også, at det skal gå endnu hurtigere fremover med at afkoble CO2-udledningen fra den økonomiske vækst. Vi skal nedbringe udledningen pr. produceret enhed hurtigere end før, blandt andet ved at skifte helt over til vedvarende energi,” siger Peter Birch Sørensen.