Massører, frisører og køreskoler åbnede tirsdag butikken med blandede følelser

I går tog danskerne endnu et skridt mod en hverdag, som den så ud før corona, da blandt andet de liberale erhverv og store skoleklasser kunne åbne igen. Kristeligt Dagblad har taget temperaturen på den store genåbningsdag

Sofie Steinlein ejer frisørsalonen Siro Hairdesign i Rønne. På Bornholm fik de liberale serviceerhverv som frisører og tatovører grønt lys til genåbning i begyndelsen af marts. – Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix.
Sofie Steinlein ejer frisørsalonen Siro Hairdesign i Rønne. På Bornholm fik de liberale serviceerhverv som frisører og tatovører grønt lys til genåbning i begyndelsen af marts. – Foto: Emil Agerskov/Ritzau Scanpix.

Telefonen ringede uafbrudt hele dagen i går, da frisørsalonen Frekvens endelig måtte åbne efter 105 dages lukket. Det er indehaver Mie Døssing-Hørmann, der har opgjort det præcise antal dage, siden hun sidst havde saksen fremme.

”Det er en fest!”, siger Mie Døssing-Hørmann over en telefonforbindelse fra sin salon i Kjellerup i Midtjylland.

”Jeg kan næsten ikke være i min egen krop over at få lov til at holde åbent og lave noget lækkert hår.”

Frisøren har ikke det fulde overblik over kalenderen, men hun skyder på, at hun og hendes to ansatte når at friske 300 frisurer op i denne uge alene. Mange endda uden for den normale åbningstid – mod 20 procent oven i prisen.

”Det gør kunderne gerne. De vil bare gerne klippes,” fortæller Mie Døssing-Hørmann, som havde den sidste kunde klokken 20 i går aftes.

Bente, 55 år, er bare én af de mange danskere, der ikke er blevet klippet i 4 måneder. Her ses hun før og efter sin klipning hos frisørerne hos Hair By MBS i Køge, tirsdag den 6. april 2021.
Bente, 55 år, er bare én af de mange danskere, der ikke er blevet klippet i 4 måneder. Her ses hun før og efter sin klipning hos frisørerne hos Hair By MBS i Køge, tirsdag den 6. april 2021. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Den eneste udfordring i salonen var lidt ventetid, når det obligatoriske coronapas skulle loades på app’en MinSundhed, men de fleste kunder havde det allerede klar, når de kom ind ad døren.

”Indstillingen herfra er, at vi skal have det til at køre. Det er det, der gør, vi kan holde forretningen åben, så vi er bare nødt til at klappe hælene i og gøre, hvad der bliver sagt, så vi kan få lov til at gå på arbejde,” siger Mie Døssing-Hørmann, mens dørklokken går i baggrunden.

”Det har uden tvivl været den dyreste ferie, jeg nogensinde har været på, så det skal bare fungere,” griner hun.

Også landets skoler kunne byde flere elever velkommen. På Stoholm Skole tæt på Viborg var det 5. og 7. klasse, der skiftede online-skolen ud med den fysiske. I næste uge er det 6. og 8. klassernes tur.

”Det har været en forholdsvis rolig dag. Jeg vil næsten sige mere rolig end gennemsnittet,” siger Jesper Okholm, der selv inspicerede køerne ved skolens improviserede testcenter og konstaterede god afstand og ikke mindst store smil.

”Børnene er bare glade for at komme tilbage. Vi har nogen, der har været uden kammerater siden før jul,” fortæller han.

Hvis skolelederen ser tilbage, har det tidligere været et problem, at udmeldinger fra politikerne ikke blev oversat til konkrete retningslinjer tids nok, men denne gang er tingene gået mere hånd i hånd, mener Jesper Okholm:

”Man er begyndt at komme efter det.”

Genåbningen gled dog ikke glat over hele landet. Winnie Kleinert, der ejer Massage-Deluxe i Sønderborg på Als, oplevede, at 4 ud af 11 klienter meldte afbud.

”Jeg kan fornemme, at det bliver lidt for bøvlet for nogen, at de skal testes inden,” fortæller hun.

Desuden forudser Winnie Kleinert, at hun må undvære de kunder, som normalvis bestiller en massagetid ved akut opstået smerte.

Selvom det nye coronapas giver hende en følelse af tryghed, så er det ikke ubetinget godt, mener Winnie Kleinert.

”Jeg synes, det er lidt træls at være coronapoliti og skulle tjekke, om folk nu også er vaccinerede eller har en negativ test,” fortæller hun og frygter at skulle afvise nogen ved døren.

Winnie Kleinert er ikke den eneste, der er betænkelig ved genåbningen. I Varde har René Grønne valgt helt at holde sin køreskole lukket, selvom også kørelærerne fik grønt lys i går. Årsagen er meget simpel, forklarer René Grønne.

”Vi skal være sikre på, at eleverne har negative tests, og det er for stort et ansvar at stå med.”

René Grønne føler, at køreskolerne er blevet forsømt i debatten om genåbningen, og han savner information om specifikke retningslinjer, som han har måttet sjusse sig frem til i forskellige Facebook-grupper for køreskolelærere.

”Det er jo ikke sådan, at Mette Frederiksen sender et brev til hver enkelt. Du får ikke svar nogen steder. Det skal du selv finde ud af. Det vil sige, det er mig, der hænger på den, hvis en elev kommer med en falsk negativ test, og det er ikke fair,” siger han, som kun kan holde lukket, fordi han også arbejder som murer.

Varde Køreskole holder derfor lukket på ubestemt tid, indtil René Grønne føler sig bedre klædt på.

Efter planen er indkøbscentre, stormagasiner og arkader, der ikke overstiger 15.000 kvadratmeter, de næste i køen til at åbne den 13. april.