Prøv avisen

Danmark har aldrig smagt bedre

I onsdags blev den dansk kok Rasmus Kofoed (nummer to fra venstre) kåret som verdens bedste kok. Det skete til VM i kokkekunst, Bocuse d?Or, i Lyon. -- Foto: .

Danmark er et gastronomisk mekka, som kan bryste sig af at huse både verdens bedste kok og restaurant. Det skal udnyttes til at lokke flere madglade turister til

Fra sovs og kartofler til havtaske tilberedt på ben og chips på rodfrugter. Det danske køkken har gennemgået en gevaldig udvikling og kan i dag kalde sig et gastronomisk mekka.

Det blev cementeret i onsdags, da 8000 timers træning i køkkenet gav pote for danske Rasmus Kofoed, som vandt VM i kokkekunst, Bocuse d'Or, i Lyon i Frankrig. Smagsdommerne måtte overgive sig til Geranium-kokkens brændte hø, biodynamiske rødbeder og syltede Karl Johan-svampe.

"Det er et sandt u-land, som har verdens bedste restaurant og nu verdens bedste kok. Det må svare til, at Yemen samme år vandt Wimbledon og VM i fodbold. Det er vanvittigt flot," jubler gastronomisk iværksætter og medejer af verdens bedste restaurant, Noma i København, Claus Meyer.

Hos VisitDenmark, som står for at brande Danmark og overbevise turisterne om at lægge ferien her til lands, jubler man også over den gastronomiske storsejr.

"Det er fantastisk, for mad og gastronomi er et stærkt motiv til at rejse. Når vi både har verdens bedste restaurant og verdens bedste kok, er det med til at sætte Danmark på verdenskortet, siger projektchef Maria Haugaard Christensen fra VisitDenmark.

Hun peger på, at ikke mindst antallet af Michelin-stjerner er en stor grund til, at turister vælger Danmark. Derfor har VisitDenmark sendt en opfordring til folkene bag Michelin om at besøge flere restauranter uden for København.

For under et år siden blev restaurant Noma kåret som verdens bedste af Restaurant Magazine i London. Siden er bookingerne væltet ind fra hele verden. Hver måned forsøger 100.000 gæster at få bord. Over halvdelen af dem er internationale.

Claus Meyer forestiller sig, at den hurtigt voksende gastro-turisme også kan bruges af det danske landbrug til at promovere gode danske råvarer, som ligger langt fra buræg.

"Der er jo ingen, der tror på, at Danmarks fremtid ligger i at lave discount-fødevarer i konkurrence med lavtlønslande. Nu har vi en enestående mulighed for at træffe nogle politiske og erhvervsstrategiske valg, som udnytter den store energi, der er omkring den moderne nordiske mad i disse år," siger Claus Meyer. /ritzau/