Venstre-ordfører: Danmark kan ikke være varmestue for Østeuropas fattige

Andre europæiske lande burde tage ved lære af Danmark og indføre forbud mod tiggeri for på den måde at begrænse antallet af udenlandske hjemløse, siger Venstres integrations- og udlændingeordfører Marcus Knuth

Ifølge Københavns Kommune har tiggeriloven fra 2017 betydet, at der er færre tiggere og hjemløse i København denne sommer. Dette foto er fra sidste sommer. –
Ifølge Københavns Kommune har tiggeriloven fra 2017 betydet, at der er færre tiggere og hjemløse i København denne sommer. Dette foto er fra sidste sommer. – . Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Københavns Kommune vurderede i en artikel i Kristeligt Dagblad i går, at der denne sommer er færre udenlandske tiggere og hjemløse i gaderne, fordi Folketinget sidste år skærpede straffen for tiggeri til to ugers ubetinget fængsel, og fordi en lovændring gav politiet bemyndigelse til at rydde hjemløselejre. Betyder det, at problemerne med de mange udenlandske hjemløse i Danmark nu er løst?

De store problemstillinger, som lovgivningen sidste år var rettet mod, er mere eller mindre blevet løst. Sidste år var jeg selv med til at politianmelde en roma-lejr foran Trinitatis Kirke, og vi så, at udenlandske hjemløse slog sig ned flere andre steder. Det ser vi ikke længere. Tiggeriloven var rettet mod organiseret tiggeri i gaderne, og det problem ser vi heller ikke på samme måde som før. At der så stadig er udenlandske hjemløse, som samler flasker, er ikke et problem i samme omfang. Men jeg så stadigvæk gerne, at der kom endnu færre udenlandske hjemløse fra primært Rumænien og Bulgarien til Danmark. Og at disse lande selv kunne løse deres egne udsatte borgeres problemer.

I Stockholm siger politiet, at der i øjeblikket er lige så mange udenlandske tiggere som sidste år. Har vi ikke blot eksporteret problemerne til andre storbyer?

Man kan bare håbe på, at andre lande lærer af de danske erfaringer, på samme måde som for eksempel Norge og Danmark deler erfaringer om asylstramninger. Tiggeri har altid været ulovligt i Danmark, mens det er lovligt i Norge og Sverige. Så længe tiggeri er lovligt, vil det være naturligt nok for de, der ønsker at tigge, at tage til de to lande. Men så må det være op til norske og svenske politikere at tage ved lære af de danske stramninger og selv at stramme op. Hvis alle strammer op, kan vi forhåbentlig få bremset, at fattige østeuropæere tager til Vesteuropa for at tigge.

Men stramninger løser ikke de fattigdomsproblemer, der får udsatte rumænere og bulgarere til at rejse udenlands?

Jeg er tilhænger af, at vi forsøger at gøre noget for de fattige østeuropæere i EU-regi. Men de problemer med tiggeri og ulovlige lejre, vi oplevede sidste år, var så store, at det var nødvendigt at gribe ind med en national lovgivning. Dermed ikke sagt, at vi ikke sideløbende skal tage problemerne op i EU, så Rumænien og Bulgarien bliver bedre til at tage sig af deres egne borgere. Det er godt, vi har fri bevægelighed for arbejdskraft, men det har aldrig været meningen med EU, at fattige østeuropæere skulle bruge de skandinaviske velfærdssamfund som en form for varmestue.

Bestyrelsesformand Preben Brandt fra Projekt Udenfor har udtalt, at det er udtryk for moralsk fallit, at vi kun tænker på at forhindre de udenlandske hjemløse i at komme til Danmark. Han mener, at den fri bevægelighed i EU også må gælde de fattigste? Hvad siger du til det synspunkt?

Det er jeg ganske enkelt ikke enig i. Vi har primært en pligt til at hjælpe de danske udsatte. Hvis vi ikke sætter filter på i forhold til hvem, der kan komme hertil, og hvordan man opfører sig i Danmark, så bliver vi en magnet for udsatte fra Østeuropa. Det er ikke Danmarks ansvar at hjælpe hjemløse fra hele Europa. Det er vores ansvar at hjælpe de danske hjemløse.

En opgørelse fra forsommeren viser, at kun udlændinge og primært bulgarere og rumænere er blevet dømt for tiggeri. Kunne det ikke tyde på, at der foregår en vis diskrimination, når politiet anholder tiggere?

Det tror jeg på ingen måde. Det overrasker mig ikke, at det primært er udlændinge, der er blevet dømt. Hvis man gik på gaden i København sidste år, var det primært udlændinge, der tiggede, mens danske hjemløse helt lovligt

solgte hjemløseavisen Hus Forbi.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) udtalte sidste år, at problemerne med de udenlandske tiggere skulle løftes op på internationalt niveau i EU. Har regeringen gjort noget for at finde fælles europæiske løsninger?

Jeg ved, at vores EU-parlamentarikere har haft det oppe, men jeg må være ærlig at sige, at jeg ikke ved, hvor langt de er nået. Vi ser nogle gange, at de østeuropæiske lande ikke er voldsomt interesserede i at få løst problemerne. Der kan være en nettogevinst fra det tiggeri, der foregår i udlandet, tilbage til for eksempel Rumænien. Jeg tror ikke, man skal regne med, at der kommer en magisk løsning fra EU i morgen. Jeg håber på sigt, at man kan skrue lidt på den frie bevægelighed, så den i højere grad bliver for arbejdstagere og i mindre grad for udsatte borgere. Jeg kan ikke definere det nærmere lige nu, men jeg håber, at EU-landene kan tage en dialog, der på langt sigt kan ændre reglerne for ophold. Men der er ingen hurtige snuptagsløsninger, og netop derfor er jeg glad for de danske stramninger.