Danmark kritiseres for at begrænse religionsfrihed

I fire internationale undersøgelser udpeges Danmark som et land, hvor religionsfriheden er under øget pres.

Forfølgelse af kristne på asylcentre. Pres på retten til omskæring. Chikane af religiøse minoriteter og et religionsrelateret terrorangreb.

Danmark får i fire internationale undersøgelser hug for at give køb på religionsfriheden. Senest i en rapport fra det amerikanske forskningscenter Pew fra midten af april.

Her fremgår det, at religionsfriheden er blevet markant indskrænket fra 2007 til 2015. Det betyder, at Danmark er havnet i den dårligste fjerdedel af de europæiske lande.

- 2015 oplevede Danmark flere religionsrelaterede terrorangreb, hvilket er en eskalering i forhold til tidligere år, udtaler Katayoun Kishi, ledende forsker bag Pew-rapporten.

- I august 2015 smed en voldsmand en molotovcocktail mod en moské i København, og i februar angreb Omar Abdel Hamid el-Hussein et kulturcenter, der afholdt en ytringsfrihedsdebat, og en synagoge ved en bar mitzvah-fejring, tilføjer hun.

Hun nævner dertil de islamkritiske demonstrationer fra Pegida og Stop Islamiseringen af Danmark som forklaring på, at Danmark har fået en dårligere placering i den nyeste rapport.

Også den anerkendte årlige rapport fra den amerikanske kommission for international religionsfrihed nævner som noget nyt Danmark i sin 2016-udgave.

Her kritiseres Danmark for i 2014 at have forbudt rituel slagtning uden bedøvelse. Det bemærkes i øvrigt, at der i Danmark er et øget pres på retten til omskæring af drengebørn.

Den katolske hjælpeorganisation Aid to the Church in Need karakteriserer Danmark som et land, der påkalder sig "bekymring" på grund af blandt andet chikane mod kristne på asylcentre.

Endelig kritiserer en FN-rapport fra 2016 folkekirken og "danskheden" for at være ekskluderende over for religiøse mindretal.

Udviklingen kan blandt andet forklares med folkekirkens særstatus i Danmark. Det vurderer lektor Brian Arly Jacobsen, der forsker i religion og politik ved Københavns Universitet.

- Den høje score i forhold til den statslige chikane skyldes, at folkekirken med sin særstatus har privilegier, som andre religioner ikke har. Det klassificeres blandt andre af Pew som værende begrænsende for religionsfriheden, siger han til Kristeligt Dagblad.