Danmark pynter på oplysninger om naturbeskyttelse

Et overdrevet antal naturfredninger er blevet oplyst i den landerapport, som Danmark hvert fjerde år sender til FN. Man har simpelthen ikke styr på tallene, siger Danmarks Naturfredningsforening. Miljøstyrelsen erkender fejlen

Hvis man angiver oppustede og forkerte tal, som man ikke har styr på, så bliver konsekvensen, at man ikke får tjekket og forbedret kvaliteten af de angiveligt fredede områder. Derved forværres naturområderne.
Hvis man angiver oppustede og forkerte tal, som man ikke har styr på, så bliver konsekvensen, at man ikke får tjekket og forbedret kvaliteten af de angiveligt fredede områder. Derved forværres naturområderne. Foto: Mads Nissen/ritzau.

Politikere og myndigheder har hævdet, at der de seneste 100 år er gennemført 5797 naturfredninger i Danmark. Men den optælling er ifølge Kjeld Hansen, der har skrevet den nyudkomne bog ”Det store svigt”, forkert.

Efter hans beregninger er der kun gennemført 1843 egentlige naturfredninger i vort land med tanke på, at afviste og ophævede fredninger, samt hvad forfatteren betegner som ”revl og krat”, er talt med i fredningsregistret, og at mange af de fredede områder ikke overholder kriterierne.

Det er alvorligt nok i sig selv. Værre er det, at man ved sidste landerapport til FN’s biodiversitetskonvention i 2014, som Danmark hvert fjerde år indgiver, har inkluderet en grafik med tal, som viser, at der er gennemført over 6000 fredninger fra 1900 til 2010. Det er ifølge Kjeld Hansen blændværk, at man udbreder det internationalt som en kendsgerning. Det handler ifølge Kjeld Hansen om at puste sig kunstigt op, fordi man vil højere op på ranglisten over lande, der gør en indsats for naturfredningen.

”Når Danmark hvert fjerde år indrapporterer til den FN-konvention, så bruger man figuren med tallene, som jeg kalder ’den forbudte figur’. Det er alvorligt, for så lyver man jo. Landene leverer ikke, og Danmark leverer slet ikke, men ved at puste op, så får vi det til at se ud, som om vi gør meget mere, end vi gør, og dermed tegner man et skønmaleri,” siger Kjeld Hansen og tilføjer, at der foregår en international kamp om at være førende i den henseende.

Grafikken med tallene om de påståede mere end 6000 fredninger stod ifølge Kjeld Hansen indtil november 2016 på Miljøstyrelsens hjemmeside, men er nu taget ned.

”Jeg spurgte om, hvordan så forkert en grafik kunne være blevet lagt på hjemmesiden. Forklaringen lød på, at det måtte være sket under ’skiftende studentermedhjælpere’,” siger Kjeld Hansen.

At Danmark på den måde giver et fejlagtigt og stærkt overdrevet billede af naturfredningerne både nationalt og internationalt, møder også kraftig kritik hos Danmarks Naturfredningsforening.

”Man har simpelthen ikke styr på det. Man mener åbenbart ikke, at det er væsentligt, at Danmark er pålidelige med disse oplysninger,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Hvis man angiver oppustede og forkerte tal, som man ikke har styr på, så bliver konsekvensen, at man ikke får tjekket og forbedret kvaliteten af de angiveligt fredede områder. Derved forværres naturområderne, fordi de ikke lever op til deklarationerne for et fredet område. Derfor er man hos Danmarks Naturfredningsforening selv gået i gang med at skabe klarhed, selvom den opgave ifølge foreningen burde ligge hos myndighederne. Men de svigter, mener Ella Maria Bisschop-Larsen.

”På baggrund af bogen har vi sat på tegnebrættet at forsøge at skabe klarhed, eksempelvis med fredningstjek, og gå mere systematisk til værks. Der er brug for, at nogen holder øje,” siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Hos Miljøstyrelsen erkender man fejlen i landerapporten og lover, at der vil blive rettet op på det i næste års rapport, understreger Nina Holst, der er konstitueret kontorchef.

”Jeg kan afvise, at vi prøver at skønmale noget som helst. Miljøstyrelsen står ved det tal, der står på hjemmesiden nu, omkring 5000 fredninger. Det er desværre rigtigt, at der i perioden før, fra ca 2005-2013, blev brugt et tal på cirka 6000 fredninger, der er for højt. Desværre er det ikke lykkedes at fjerne tallene alle steder, og det har sneget sig ind i landerapporten til FN i 2014. Men der vil selvfølgelig være opmærksomhed på at få det rigtige tal ind næste gang.”

Men ifølge Kjeld Hansen stod figuren med tallene på hjemmesiden indtil november 2016?

”Det er meget muligt, at den har ligget der, men den skulle gerne være væk nu. Vi retter op på fejl, så snart vi bliver opmærksom på dem, men vi er jo kun mennesker,” siger Nina Holst.