Prøv avisen

Danmark ryger ned af ranglisten over ligestilling

Overordnet set er Danmarks fremskridt gået i stå, siger Till Leopold, økonom hos WEF og medforfatter til rapporten Global Gender Gap Report 2016. Foto: Arkivfoto/Polfoto

De danske barselsregler er den største barriere for ligestilling, siger økonom.

Danmark ser ud til at sakke bagud i den internationale kamp for ligestilling. For mens vores nordiske naboer topper listen over de mest ligestillede lande i verden, glider Danmark ned ad ranglisten.

Det fremgår af den årlige ligestillingsrapport fra World Economic Forum (WEF), Global Gender Gap Report 2016, skriver Information.

Her falder Danmark fra en 14.-plads i 2015 til at være nummer 19 af 144 lande på dette års liste.

Island, Finland, Norge og Sverige er henholdsvis nummer et, to, tre og fire.

- Danmark startede på et meget højt niveau for nogle år siden, men fremskridtene har været meget større i de andre nordiske lande - derfor falder Danmark bagud, siger Till Leopold til Information.

Han er økonom hos WEF og medforfatter til rapporten.

Det har ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V). Men Venstres ligestillingsordfører, Jakob Engel-Schmidt, anerkender ikke rapporten.

- Danmark ligger bag lande som Burundi, Namibia og Sydafrika. Og jeg tror, de fleste kvinder vil foretrække at være kvinder i Danmark frem for de lande, siger han.

- I år falder vi blandt andet, fordi det forventede antal leveår kun er to år højere for kvinder end mænd.

- Rapporten bygger på en forståelse af, at kvinder skal leve en del længere end mænd. Så Rusland får en højere ligestillingsscore, fordi kvinderne lever markant længere end mændene.

Rapport slår også ned på, at andelen af kvindelige ledere i Danmark er lavere end i resten af Norden.

Danmark kan mønstre 27 procent kvindelige ledere i både den private og den offentlige sektor, mens Sverige har 40 procent, Island 38 procent og Norge 36 procent.

Det er ærgerligt, medgiver Jakob Engel-Schmidt:

- Det er vigtigt, at vi fortsætter med at have fokus på, at der skal være flere kvindelige ledere.

Hos det danske center for information om kvinde- og kønsforskning, Kvinfo, vurderer direktør Nina Groes, at det er de få kvindelige ledere, der giver Danmark en dårlig placering.

Hun tager dog også Danmarks placering med et gran salt, fordi der ifølge Kvinfo sandsynligvis er fejl i den måde, rapporten opgør danske mænds indkomstniveau.

Hos WEF peger Till Leopold på de danske barselsregler som den største barriere for ligestilling.

- Det danske barselssystem halter efter jeres nordiske naboer, både i forhold til hvor meget barsel de to parter tager og muligheden for at fordele den ligeligt, siger han.

Også Jakob Engel-Schmidt håber, at flere danske fædre vil tage barsel. Men det skal ske ved en kulturændring og ikke ved øremærket barsel til mænd, understreger han.