Danmark sikrer dobbelt op på vacciner

Flere vacciner mod corona har denne uge vist flotte resultater. Men ingen er godkendt af myndighederne. Direktør i Lægemiddelstyrelsen er forsigtig optimist.

Lægemiddelstyrelsen har ansvaret for at kontrollere medicin i Danmark. Direktør Thomas Senderovitz spiller en central rolle i forhold til at sikre nok vacciner. (Arkivfoto)
Lægemiddelstyrelsen har ansvaret for at kontrollere medicin i Danmark. Direktør Thomas Senderovitz spiller en central rolle i forhold til at sikre nok vacciner. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Den ene vaccinenyhed efter den anden har i den forgangne uge afløst den anden og givet håb om et liv uden frygt for at blive smittet med coronavirus.

Medicinalvirksomheder melder om vacciner med stort set ingen bivirkninger og med høj beskyttelse - også hos ældre.

Blandt andet Pfizer/BioNTech, som Danmark indgik en forhåndsaftale med torsdag. Den skal lægges oven i tre andre danske aftaler om indkøb af vacciner.

Dermed har Danmark løfte om vacciner til 11,8 millioner mennesker. Langt flere end de 5,8 millioner, som bor i landet, men der skal være nok, hvis det viser sig, at en eller flere af vaccinerne ikke godkendes.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alt sammen er det positivt, siger direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz til Ritzau. Alligevel nøjes han med at kalde sig selv "mellem-optimist".

- Det er helt sikkert, at der komme en eller flere vacciner, sandsynligvis i begyndelsen af det nye år.

- Men med fare for at lyde som en "partykiller", så må vi ikke tro, at det med et snuptag løser alle de problemer, vi står i. For eksempel ved vi ikke, hvor mange vacciner Danmark får til at begynde med.

Hans forsigtighed skyldes også, at de gode nyheder indtil videre alene bygger på medicinalvirksomhedernes egne oplysninger. Som når de i pressemeddelelser fortæller, at deres vaccine ser ud til at kunne forebygge sygdom hos ni ud af ti vaccinerede.

De data, og data om blandt andet bivirkninger, skal først undersøges nærmere af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Falder det positivt ud, får vaccinen en midlertidig godkendelse.

- Det lyder flot med 90 procent, men hvad med de meget gamle? Det kan godt være, at den virker på folk over 65 år, men hvor mange over 80 år virker den på? Det er sådan noget, vi skal være helt sikre på.

Hvornår forventer du, at den første vaccine er godkendt?

- Fra de sidste data fra virksomhederne er kommet ind, går der forhåbentlig ikke mere end en-to måneder. Hvis vi antager, at EMA får dem i december, så skulle vi gerne kunne begynde at vaccinere de første i første kvartal af 2021.

Hvem skal have de første vacciner?

- Det er op til Sundhedsstyrelsen at lægge en plan for det, og den er ved at blive færdiggjort. Mere kan jeg ikke sige.

Hvor stor er chancen for, at alle, der ønsker det, kan blive vaccineret, inden efteråret/vinteren 2021?

- Jeg tror, at et stort antal vil blive vaccineret i løbet af 2021, men jeg tvivler på, om det blive alle, der kunne ønske det. Dels er det et kæmpe logistisk stykke arbejde, dels skal der være tilstrækkeligt med vacciner, og det ved vi endnu ikke, om der vil være.

Hvor mange gange skal vi vaccineres?

- Typisk skal man have to stik med tre-fire ugers mellemrum. Det store spørgsmål er, om det skal gentages hvert år, ligesom med influenzavaccinen. Lige nu er der ingen i verden, der ved, hvor længe immuniteten varer.

Hvad vil du sige til dem, der er i tvivl, om de vil vaccineres, eller allerede har besluttet at sige nej?

- Vores opgave er at forstå, hvad det er, der bekymrer, og sørge for hele tiden at lægge data frem. Så må det være op til hver enkelt at beslutte sig.

/ritzau/