Prøv avisen

Danmark skal ryddes for skrald

De danske kommuner bruger omkring 500 millioner kroner årligt på at fjerne henkastet affald. Det har fået både kommuner og foreninger til at iværksætte kampagner, der skal få danskerne til at rydde op efter sig. Foto: Knud Erik Christensen .

Kampagne i København skal sikre en renere by

Skrald er en ualmindeligt dyr affære. Vejdirektoratet bruger hvert år 22 millioner kroner på at samle bilisters skrald op, og landets kommuner må årligt punge ud med omkring 500 millioner kroner for at fjerne henkastet affald.

Men millioner af skralde-kroner kan måske snart spares. For en måned siden skød Københavns Kommune kampagnen REN kærlighed til København i gang, hvor utraditionelle metoder skal give københavnerne større skralde-bevidsthed.

LÆS OGSÅ: Affaldsdyngerne vokser i de store byer

Hver eneste dag gør vi ting, vi ved, er uhensigtsmæssige og har negative konsekvenser for os. Vi spiser forkert, dropper cykelhjelmen og smider affald på gaden. Det er ikke uvidenhed, men vanens magt, der tager styringen, forklarer Eva Tolstrup Ziegler, kommunikationschef i teknik- og miljøforvaltningen.

Derfor har kommunen nu sørget for fodspor i byens asfalt hen mod skraldespande, og i løbet af sommeren bliver der uddelt lommeaskebægre. Og selvom sådanne tiltag kan synes banale, virker de.

I Aarhus lancerede kommunen for fem år siden Ren By Aarhus, som for alvor fik opmærksomhed i 2009 med en TAK-kampagne, som på forhånd takkede borgerne for at holde byen ren. Sammen med en række virksomhedsaftaler betød kampagnen, at 65 procent af aarhusianerne i begyndelsen af 2012 svarede, at de var tilfredse med renholdelsen af Aarhus. Mod 45 procent i 2009.

Landets to største byer står ikke alene i kampen mod skraldet. Siden 2008 har organisationen Hold Danmark Rent haft som mission at gøre Danmark renere og derved skabe mere glæde.

Undersøgelser viser, at henkastet affald påvirker folk negativt, for affald er med til at skabe et dårligt nærmiljø med mere hærværk. Jo tættere skraldet kommer på dig, desto vredere bliver du, siger Anne Holm Hansen, direktør i Hold Danmark Rent.

Organisationen er et samarbejde mellem blandt andre Dansk Retursystem, FDB og Miljøministeriet, og indtil videre har 23 kommuner købt medlemskab for 15.000 kroner. Kernen i arbejdet er at skabe større ansvarsfølelse hos danskerne, og da organisationen sidste år afviklede kampagnen Rene veje nu, svarede op mod en million danskere efterfølgende, at kampagnen havde fået dem til at tænke mere over ikke at smide affald.

danmark SIDE 2