Prøv avisen

Danmark viser vejen mod madspild

Danmark går nu forrest i opgøret med det store mangeårige udsmid af uønskede fisk fra fiskerbåde

Det er slut med, at fiskerne i Skagerrak smider uønskede fisk overbord og bidrager til et enormt madspild, som også skader fiskebestandene.

Danmark, Sverige og Norge har netop indgået en banebrydende aftale om forbud mod udsmid af fisk foreløbig i Skagerrak.

Dermed må fiskerne fra næste år ikke længere kaste døde eller døende fisk tilbage i havet. Al fangst skal nu med i land og trækkes fra fiskernes kvoter.

Med forbuddet i Skagerrak bliver Danmark, Norge og Sverige de første lande i Europa, der viser, hvordan et forbud mod det voldsomt kritiserede og etisk problematiske udsmid af gode spisefisk kan indføres i praksis.

Ifølge vurderinger smides der op mod 1,3 millioner tons fisk ud om året alene i EU. Derfor skal hele EU også på sigt med om bord.

Efter års diskussion enedes EU's fiskeriministre for nylig om fra 2014 at stile mod et gradvist forbud mod udsmid af fisk.

Det er ikke aftalt, hvordan det skal foregå i praksis. Derfor bliver den netop indgåede aftale for Skagerrak med dansk deltagelse også udstillingsvindue for hele idéen. Og det er fødevareminister Mette Gjerskov (S) glad for.

- Udsmid af fisk er madspild, og jeg er rigtig glad for, at vi i Norden nu er enige om at sætte en stopper for udsmidet af fisk i Skagerrak. Dermed bliver vi frontløbere for det kommende forbud mod udsmid i hele Europa, siger fødevareministeren.

Aftalen modtages med begejstring i Greenpeace, som i mange år har ålet fiskerne for det store udsmid. Det har ifølge Greenpeace et omfang på mellem 50.000 og 60.000 ton alene i farvandene omkring Danmark.

- Det er en rigtig god nyhed. Et forbud mod udsmid betyder et mere bæredygtigt fiskeri, fordi fiskerne bliver nødt til at være selektive i deres fiskeri, siger Hanne Lyng Winter, havbiolog i Greenpeace og fortsætter:

- Det kan ikke længere svare sig bare at kaste et kæmpe trawl ud og så se, hvad der kommer med op. Det er et stort skridt i retning af at få genopbygget fiskebestandene.