Danmarks ældste by er blevet endnu ældre

Et nyt studie viser, at Danmarks ældste by, Ribe, er 70 år ældre, end man hidtil har troet. Det sætter tilblivelsen af danske byer i et helt nyt perspektiv, mener eksperter

Alle bliver ældre, men Ribe har lige fået lagt 70 år til sin alder. -
Alle bliver ældre, men Ribe har lige fået lagt 70 år til sin alder. - .

Danmarks ældste by er med et blevet 70 år ældre. Et nyt studie viser nemlig, at Ribe allerede i begyndelse af 700-tallet havde helårsbeboelse, og var det, man vil definere som en rigtig by.

I mange år har den udbredte opfattelse blandt danske arkæologer ellers været, at den sydvestjyske by først blev til omkring år 770.

I vikingetiden foregik al handel via søvejen, og her var den gamle middelalderby et knudepunkt for handel på grund af sin centrale placering på Danmarks vestkyst.

Den nye opdagelse kommer på baggrund af en af de allerførste byudgravninger i Danmark, der nu er blevet analyseret af postdoc Sarah Croix fra Aarhus Universitet.

Det betyder, at urbaniseringen kom til Danmark cirka 70 år tidligere end antaget, og derfor skal vi opfatte Ribe og dermed også Danmark i en langt mere international kontekst, forklarer hun.

”Urbaniseringen i Skandinavien plejer vi at tænke begynder omkring slutningen af 700-tallet, men den forekommer formentlig små hundrede år før. Det bør få os til at tænke over, hvilke internationale kontakter, det var muligt at etablere på et så tidligt tidspunkt. Det vil få os til at se Ribe og dermed Danmark i en mere international kontekst, end vi tidligere har troet,” siger Sarah Croix.

Analysen er en del af et større forskningsprojekt på Aarhus Universitet, som ikke bare har handlet om Danmarks tidlige byer, men om Ribes fætre og kusiner rundt omkring i store dele af verden.

Udgravningen, som Sarah Croix' analyser har taget udgangspunkt i, stammer fra en ejendom i Sct. Nicolajgade i Ribe og blev foretaget i 1985-86. Arkæolog Stig Jensen, som stod bag udgravningen, døde, før han fik færdiganalyseret fundene, og de data har ligget urørt, indtil Sarah Croix tog dem op igen. Idéen med Sarah Croix's analyse var at forstå udviklingen på markedspladsen i løbet af 700-tallet.

Ifølge professor og forskningsleder Søren Sindbæk fra Aarhus Universitet har de nye resultater en stor betydning for, hvordan vi ser på tilblivelsen af danske byer i vikingetiden.

”Hvis Ribes historie i mindre grad end vi har troet hænger sammen med en lokalhistorie i Sydvestjylland og i højere grad hænger sammen med den store europæiske historie, så er det en anderledes måde, vi skal starte fortællingen om vikingetiden i Danmark på. Det beviser, at den forståelse, vi har haft, af, at byen langsomt har udviklet sig - den må vi tænke om. I stedet skal vi stille et nyt spørgsmål: hvorfor kommer der på meget få år en byagtig bebyggelse i et land, hvor man aldrig tidligere har set det. Sarah peger på, at de internationale kontakter har været en slags model for Ribe og senere Danmark - et byggesæt, som er blevet importeret fra Nederlandene, og formodentlig har de tilrejsende handelsfolk haft en stor finger med i spillet,” lyder det fra Søren Sindbæk.

Sarah Croix har fundet flere tegn, der peger på permanent beboelse i Ribe. De vigtigste tegn er analyser fra et halvt hus, hvor hun blandt andet har kunnet analysere sig frem til, at huset har haft et gulv af hårdt trampet ler, som hurtigt ville være skyllet væk, hvis der havde været tale om en bolig af midlertidig karakter.

Den norske professor Dagfinn Skre har også lavet undersøgelser af Ribe by og kom i 2007 til den modsatte konklusion; at Ribe ikke var en by før sidst i 700-tallet, omkring år 780. Til Videnskab.dk fortæller han at det nye studie er meget overbevisende, men at det ifølge ham vil kræve flere udgravninger, hvis det endeligt skal fastslås, at Ribe blev en by allerede i begyndelsen af 700-tallet.