Prøv avisen

Ukendt dansker bag koden til dit digitale liv

Bjarne Stroustrup på Times Square i New York, tæt på sin arbejdsplads Morgan Stanley. – Foto: Andreas Vingaard

Danske Bjarne Stroustrup er en af verdens førende computervidenskabsmænd – og for mange er han helt ukendt. Men de fleste danskere har haft gavn af hans største opfindelse helt uden at vide det. Den aarhusianskfødte newyorker har med et såkaldt ”programmeringssprog” nemlig sat sit præg på alt fra bilmotorer til mobiltelefoner og Googles søgemaskine

66-årige Bjarne Stroustrup er et meget godt eksempel på, at man kan være verdenskendt – men kun i visse kredse.

Indrømmet, Kristeligt Dagblads skribent kendte ikke til computervidenskabsmandens eksistens, før forarbejdet til denne artikel tog fart. Nok arbejder de fleste journalister med sprog, men ”programmeringssprog” – kilden til Stroustrups berømmelse – er en anden sag. Bjarne Stroustrup, der arbejder som teknisk direktør i det amerikanske finanshus Morgan Stanley, er en stjerne, der primært lyser op i sit eget solsystem.

Sådan er det med så mange brancher. Alle journalister ved, hvem Watergate-reporterne Bob Woodward og Carl Bernstein er, nøjagtigt som de fleste økonomer kender nobelprismodtageren Joseph Stiglitz, og mange arkitekter har en holdning til Turning Torso-futuristen Santiago Calatrava.

En simpel øvelse tyder på, at det samme er tilfældet med it-programmøren Bjarne Stroustrup. Hans digitale Wikipedia-biografi findes på et utal af sprog, herunder aserbajdsjansk, indonesisk og kroatisk, og Kristeligt Dagblad behøver blot at skrive til en softwarestuderende ven på it-universitetet i København for at få bekræftet danskerens faglige stjernestatus.

Som vennen skriver i en Facebook-besked, er Stroustrup-opfindelsen ”C++” et af de ”mest udbredte sprog at skrive computerprogrammer i”. Heriblandt det program, vi kender som Facebook.

Al det tekniske vender vi tilbage til.

Andre læser lige nu