Danmarks EM-eufori er tilbage, ny flygtningekrise kan være på vej, og avis kritiseres for skæv karakteristik af paven

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Danmarks EM-eufori er tilbage, ny flygtningekrise kan være på vej, og avis kritiseres for skæv karakteristik af paven
Foto: Friedemann Vogel/Reuters/Ritzau Scanpix, Remo Casilli/Reuters/Ritzau Scanpix og Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix.

Da fodboldstjernen Christian Eriksen for godt en uge siden lå livløs på banen i Parken, var det noget nær umuligt at forestille sig, at den danske EM-eufori igen kunne indfinde sig ved slutrunden.

Men vi var mange, der tog fejl.

I går aftes sendte de danske spillere nemlig det meste af landet i ekstase, da de besejrede Rusland med 4-1 foran 25.000 danske tilskuere og dermed kvalificerede sig til ottendedelsfinalen ved EM-slutrunden.

Landstræner Kasper Hjulmand havde da også svært ved at skjule smilet efter sejren, og han sendte en særlig tak til danskerne, som har bakket holdet op efter Christian Eriksens kollaps:

”Danskerne har taget sig godt af os den seneste uge. De har sat os op, og de har givet os vinger. Uden jer alle sammen kunne det ikke lade sig gøre,” sagde landstræneren til DR umiddelbart efter kampen.

I ottendedelsfinalen venter Wales, og kampen skal spilles på lørdag klokken 18.00 i Amsterdam i Holland.

Sverige er havnet i historisk regeringskrise

Det var ikke kun Parken, der dannede ramme om et højspændt drama i går. I Rigsdagen skulle de svenske politikere mandag formiddag give udtryk for, om de fortsat havde tillid til statsminister Stefan Löfven. Det havde de ikke, og dermed er Sverige blevet kastet ud i en historisk regeringskrise, hvor Löfven enten skal finde nyt flertal eller udskrive valg. I en nyhedsanalyse på forsiden af Kristeligt Dagblad forsøger Skandinavien-korrespondent Johan Varning Bendtsen at forklare, hvorfor Venstrepartiet endte med at trække tæppet væk under den socialdemokratiske statsminister:

”Hvor Mette Frederiksen (S) herhjemme er lykkedes med at forene Radikale Venstre og Enhedslisten i et projekt, som trods murren i krogene fortsat lever, så er svenske Löfven dumpet i disciplinen at skabe ro på den parlamentariske bagsmæk.”

Ny flygtningebølge kan være på vej

Hvis man skal nævne ét område, hvor de danske støttepartiers opbakning til regeringen halter, er det på udlændingepolitikken. Og det er ikke et område, som kommer til at fylde mindre i nær fremtid, hvis man skal tro Berlingske. I avisen advarer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og to eksperter på området om, at Danmark kan stå over for en ny bølge af asylsøgere, når grænserne efterhånden åbnes igen efter coronapandemien. Forventningen om en øget tilstrømning skyldes blandt andet, at coronakrisen har haft økonomiske konsekvenser for flygtninge og migranter, der opholder sig i nordafrikanske transitlande, hvilken kan presse dem yderligere til at søge over Middelhavet og længere op i Europa.

Rekordmange er flygtet fra Venezuela

Mens flygtningestrømmen til Europa får masser af omtale, er der en langt mere omfattende flygtningestrøm, som går under radaren: venezuelanernes flugt til andre lande i Syd- og Mellemamerika. The Guardian skriver, at udvandringen fra Venezuela når rekordhøjder, eftersom 5,6 millioner mennesker har forladt landet siden 2015 på grund af den politiske og økonomiske situation. Trods Venezuelas kritiske tilstand, som ifølge en ekspert kan destabilisere hele regionen, er der ikke megen økonomisk hjælp af hente fra omverdenen. Den økonomiske støtte til en gennemsnitlig venezuelansk flygtning er ifølge den britiske avis mindre end en tiendedel af hjælpen til en syrisk flygtning.

Østeuropæiske populister mister popularitet

Flere af de østeuropæiske regeringer, der kom til magten ved at kræve et opgør med de forhadte eliter, viser sig nu selv ikke at være så vellidte, som de måske gik og troede. De politiske ledere i lande som Slovenien, Ungarn og Polen er ifølge The New York Times løbet ind i en udfordring: De har mistet deres popularitet. Det skyldes i høj grad deres håndtering af coronapandemien, hvor eksempelvis Viktor Orbáns Ungarn er det land i verden – kun overgået af Peru – der har flest døde per 100.000 indbyggere. Polen og Slovenien har klaret sig bedre, men det har ikke fritaget de to landes regeringer for kritik.

Det er også i dag, at EU-landenes 27 Europa-ministre, heriblandt udenrigsminister Jeppe Kofod (S), skal gøre status over, hvor Polen og Ungarn står i forhold til retsstaten, kan man læse i Kristeligt Dagblad

Kritik: Avis rammer forbi med karakteristik af paven 

The New York Times spiller også en rolle i dagens næste historie. Ja, de spiller ligefrem hovedrollen, for den amerikanske avis er havnet i modvind efter en artikel og et opslag på det sociale medie Twitter, hvor den kalder pave Frans for ”liberal”. Betegnelsen ”liberal” bruges i en amerikansk kontekst ikke om tilhængere af økonomisk liberalisme, men om venstreorienterede med progressive holdninger, der er i opposition til mere konservative stemmer.

En af dem, der undrer sig over New York Times' karakteristisk af det katolske overhoved, er Lila Rose, en anti-abort-aktivist med flere end 200.000 følgere på Twitter:

”Siden hvornår er liberale blevet modstandere af abort og homoseksuelle ægteskaber og for trosfrihed?,” spørger hun retorisk.

Endnu flere reaktioner kan læses hos Fox News, som har skrevet historien.

Vandrefalke er god reklame for den grønne omstilling

For første gang i 100 år yngler et vandrefalkepar i hovedstadsområdet, og af alle steder har de valgt affaldsselskabet Vestforbrænding, som ligger i Ejby ved Glostrup. Det har der været skrevet om, også i Kristeligt Dagblad, men på avisens bagside i dag kan man læse, at der er kommet en ekstra krølle på den gode nyhed. Redens placering og dens to sunde unger er nemlig tillige god PR for grøn omstilling, mener pressechef ved Vestforbrænding Per-Henrik Goosmann:

”Der er så mange fordomme om affaldsforbrænding og sort giftig røg, så når vandrefalkene har bosat sig på toppen af vores skorsten, viser det meget godt, at vi er blevet meget grønnere,” siger han.

Foto: Erling Reinholdt Bojsen

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Du kan skrive dig op her.