Danmarks klimahensigter betyder intet for klimaet

Regeringens 2025-plan har fået hug for ikke at være ambitiøs nok på klimaområdet. Men danske klima-tiltag har ingen større betydning, siger klimaforsker. De er ren symbolpolitik

Man har udskudt nogle planer om nogle vindmølleparker, men det er ikke rigtig problematisk. Lige nu har vi faktisk svært ved at komme af med vindmøllestrømmen, og det er lige før, vi nogle gange forærer den væk, bare for at få den afsat,” forklarer klimaforsker.
Man har udskudt nogle planer om nogle vindmølleparker, men det er ikke rigtig problematisk. Lige nu har vi faktisk svært ved at komme af med vindmøllestrømmen, og det er lige før, vi nogle gange forærer den væk, bare for at få den afsat,” forklarer klimaforsker. . Foto: Søren Bidstrup.

Tragikomisk, sagde Enhedslisten. Uambitiøst, sagde Verdensnaturfonden. Og Alternativet kaldte til grønt krisemøde.

Alt sammen da regeringen i sidste uge fremlagde sin 2025-plan, hvor det foreslås, at man dropper både kystnære vindmøller og PSO-afgiften, som de danske elforbrugere betaler til finansiering af den grønne omstilling.

Men i den sidste ende har de danske klimatiltag, inklusive dem i 2025-planen, ingen betydning.

Sådan lyder budskabet fra Jens Olaf Pepke Pedersen, der er klimaforsker ved DTU Space:

”Det, Danmark gør, har ikke nogen betydning for klimaet, for vores bidrag til den totale CO2-udledning er jo mikroskopisk. Så vores tiltag er kun til for at fremstå som en rollemodel og vise andre lande, at det kan lade sig gøre at reducere CO2-udslippet. Det er rent symbolsk,” vurderer han.

Verdensnaturfonden har på baggrund af regeringens udspil påpeget, at der uden nye tiltag er risiko for, at Danmarks CO2-udslip stiger, ligesom regeringens forslag om at aflyse opførelsen af kystnære vindmøller har mødt modstand fra Greenpeace, som kalder det en kraftig nedskæring af den grønne omstilling til vedvarende energi.

Men heller ikke det ser Jens Olaf Pepke Pedersen noget alarmerende ved:

”Man har udskudt nogle planer om nogle vindmølleparker, men det er ikke rigtig problematisk. Lige nu har vi faktisk svært ved at komme af med vindmøllestrømmen, og det er lige før, vi nogle gange forærer den væk, bare for at få den afsat,” forklarer han.

Ved FN’s klimakonference i Paris sidste efterår forpligtede Danmark og de øvrige lande sig til en række klimamål, mens Kina kun lovede at standse stigningen i landets CO2-udledning i 2030.

Og netop Kinas massive CO2-udledning er én af årsagerne til, at klimaforskeren ikke ser den store forskel i, om Danmark indfører det ene eller det andet klimatiltag:

”I forhold til, at Kina buldrer derudaf med CO2-udslip, så er det nærmest lige meget, hvad vi foretager os. Selvom Danmark helt standsede med at udlede CO2, så ville det kun svare til, at den kinesiske stigning i CO2-udslip sprang en måned over.”

Derfor mener Jens Olaf Pepke Pedersen ikke, at de danske klima-hensigter - eller manglen på samme - har en direkte betydning for klimaet. De kan højst have en politisk og symbolsk betydning, men selv dét har sine begrænsninger:

”Vores rolle kan være, at vi kan vise Kina og andre fremadstormende økonomier, hvordan de nemmere kan reducere deres CO2-udslip ved at kopiere vores modeller, men hvis vi samtidig fortæller dem, at det har nogle meget store økonomiske udgifter, så er det ikke sikkert, at de ligefrem synes, at det er så interessant at kopiere”.